Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κρεµυδοπατατόπιτα µε φύλλο τυριού

Υλικά

  • 200 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 50 γραμμ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμ. κρεμώδες τυρί (κατίκι, τσαλαφούτι, ξινομιζήθρα ή άλλο τυρί κρέμα)
  • 6 κ.σ. γάλα εβαπορέ
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό πατάτες φρέσκες καθαρισμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες στον κόφτη που κόβουμε το λάχανο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
1. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και με τ' ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας τη ζύμη με τη λάμα ενός μαχαιριού. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15΄ στο ψυγείο.
 
2. Σ' ένα μπολ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το γάλα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
 
3. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα και αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, σκορπίζοντας λίγο μείγμα τυριού εδώ κι εκεί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
 
4. Αλείφουμε με λίγο γάλα το χείλος της ζύμης. Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Τσιμπάμε τις ενώσεις του επάνω και κάτω ζυμαριού με τα χέρια να κολλήσουν.
 
5. Αλείφουμε με λίγο γάλα την πίτα και ψήνουμε για 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά στους 180° C, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.
 

μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
πηγή

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...