Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ προανήγγειλε τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τους πιο μύχιους φόβους των εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιβεβαίωσε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ”..

Του Βασίλη Βενιζέλου

Τους πιο μύχιους φόβους των εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιβεβαίωσε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 12ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Healthworld 2013″, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του ιδίου είναι η δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τον ΕΟΠΥΥ να μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, αλλά και συντονιστή του συνόλου των δομών του δημοσίου συστήματος Υγείας, καθώς και διαχειριστή των εισφορών Υγείας και των πληρωμών του δημοσίου συστήματος Υγείας προς τους παρόχους του.
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, μάλιστα, ο νέος, αυτόνομος φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα συγκροτηθεί με την ενοποίηση υπό τη σκέπη του όλων των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όλων των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ «θα πρέπει να διαθέτει “κλειστό προϋπολογισμό’», προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα, τι και πού θα δαπανούν.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το τελικό σχέδιο «θα είναι προϊόν διαλόγου και δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις»…

Α. Ξανθός: Οι λύσεις στην Υγεία δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικές
Στη δική του ομιλία στο συνέδριο «Healthworld 2013″, ο επικεφαλής βουλευτής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε μεταξύ άλλων χθες ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν», καθώς και ότι «είναι σημαντικό να αλλάξουμε προτεραιότητες. Με κύριο στόχο το δημοσιονομικό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Υγείας, που είναι δικαιωματική κοινωνική ανάγκη».
Οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
Την ίδια στιγμή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, με απόφαση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) – ΕΟΠΥΥ.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν στην «Αυγή» την έντονη ανησυχία τους, καθώς παρακολουθούν «την σκόπιμη και χρονία εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης απαξίωση και διάλυση του Οργανισμού», οι μονάδες Υγείας του οποίου, σύμφωνα με τους ιδίους, εξυπηρετούσαν το 2010 το 80% ενός συνόλου της τάξης των 5 εκατ. ασφαλισμένων περίπου, ενώ το 2013 εξυπηρετούν μόλις το… 25% περίπου ενός συνόλου 10,5 εκατ. ασφαλισμένων!

Η γενική γραμματέας της ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ Μαρία Φάκου τονίζει ακόμη στην «Αυγή» ότι «είναι ενδεικτικό πως τα εργαστήρια του Οργανισμού πραγματοποίησαν το 2010 περισσότερες από 1,4 εκατ. αιμοληψίες για διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, ενώ το 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν μόλις 500.000 αιμοληψίες»!
Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν με νόημα στην «Αυγή» τη βεβαιότητά τους ότι ο… μοναδικός στην ιστορία του Οργανισμού διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτός για την προμήθεια βιοχημικών αναλυτών, θα σταματήσει λίαν συντόμως, δια της «γνωστής» μεθόδου των ενστάσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων εταιρειών…

Η Μαρία Φάκου υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σκοπίμως και συστηματικά από την κυβέρνηση στην απαξίωση και τη διάλυση, καθώς έχει εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά, με δραματικές ελλείψεις προσωπικού, μηχανημάτων και αντιδραστηρίων, ακόμη και απλών αναλωσίμων υγειονομικών υλικών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του Οργανισμού να εξωθείται εκ των πραγμάτων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, τα οποία απομυζούν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και σύμφωνα με τις επίσημες, δημόσιες παραδοχές του ιδίου του Άδωνι Γεωργιάδη…
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ο υπουργός Υγείας έκανε ακόμη και χθες αναφορά, στην ομιλία του στο συνέδριο «Healthworld 2013″, σε περίπτωση μικρής επαρχιακής πόλης της χώρας μας, στην οποία συνταγογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μόνον μήνα διαγνωστικές εξετάσεις συνολικού κόστους… 450.000 ευρώ περίπου!

Τέλος, η γενική γραμματέας της ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ επισημαίνει με βαθιά ανησυχία και απογοήτευση στην «Αυγή» την εκτίμησή της σύμφωνα με την οποία στο βάθος των σχεδίων του υπουργείου Υγείας περί νέου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υποκρύπτεται, προς το παρόν τεχνηέντως, η διαθεσιμότητα – κινητικότητα, καθώς και οι απολύσεις για γιατρούς και εργαζομένους του Οργανισμού, αλλά η ίδια παρατηρεί ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ «υπόσχονται» στον Άδωνι Γεωργιάδη «σκληρές» και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη σωτηρία και την ολόπλευρη ενίσχυση του Οργανισμού!

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...