Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου: «Έχω το cd της Λαγκάρντ, αλλά δεν ξέρω πού είναι»…


  • 4
     


 Παπακωνσταντίνου: «Έχω το cd της Λαγκάρντ, αλλά δεν ξέρω πού είναι»…
Αιχμές κατά του ΣΔΟΕ για τον χειρισμό της έρευνας αναφορικά με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας για την υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κατάθεση του πρώην υπουργού είναι σε εξέλιξη.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έδωσε στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία με τις
μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και πρώτο έλεγχο και στη συνέχεια ζήτησε τον έλεγχο όλων των στοιχείων.
Ο πρώην υπουργός, όπως αναφέρει το news.in.gr, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες. «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική -όπως όλοι λένε- αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή» τόνισε, σημειώνοντας:
«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων-περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις» είπε.
«Μου είναι απολύτως κατανοητό ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ευαισθησία γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Και θεωρώ και εγώ πως όσον αφορά στα στοιχεία από τη Γαλλία (αν και πολύ λιγότερο χρήσιμα από τα στοιχεία με τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22 δισ. στο εξωτερικό την περίοδο 2009-11) έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής» ανέφερε, επισημαίνοντας:
«Αν και δεν μπορούσαν απαραίτητα λόγω της φύσης τους να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική -όπως όλοι λένε- αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή».
foxblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...