Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Αυτό κι αν είναι θράσος! “Άναψε φωτιές” η άτυπη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα! Δηλαδή ότι και οι ίδιοι ψηφίζουν 3 χρόνια τώρα!


20120731-220607.jpgΟι τριγμοί στην κυβέρνηση ήρθαν νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν ήταν (οπως επίσης αναμενόταν) από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, αλλά από το ΠΑΣΟΚ.
Η άτυπη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχει ανάψει “φωτιές” στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι λέει; “Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:

α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής”.
“Τα 11,5 δις. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».
Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση”.
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας “Είναι επίσης εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα, κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο, κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...