Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος κεραμεικός κλίβανος στην Κρήτη



 
Τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο κεραμικό κλίβανο της υστερομινωικής περιόδου στην Κρήτη αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή, στον οικισμό «Χαλασμένος» στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου. Πρόκειται για έναν από τους τρείς κεραμικούς κλιβάνους που σώζονται στην Κρήτη και αποτελεί εξαιρετικό εύρημα.
Τον υστερομινωικό οικισμό «Χαλασμένος», που
βρίσκεται πάνω από το Μοναστηράκι και δίπλα από το φαράγγι του Χα, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, από την αρχαιολόγο Μεταξία Τσιποπούλου.
«Πρόκειται», ανέφερε ο δήμαρχος, «για ένα ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής όπου διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και το τελευταίο εύρημα του κεραμικού κλίβανου αποτελεί μια πραγματική επιτυχία της ομάδας που δουλεύει εδώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως τόσο τα ευρήματα του οικισμού όσο και των υπολοίπων επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα αρχαιολογικό μουσείο στην Ιεράπετρα που θα φιλοξενήσει τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής».
Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράπ, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχουν και οι αρχαιολόγοι Μεταξία Τσιποπούλου και Γαρυφαλιά Κωστοπούλου, οι συντηρήτριες ‘Αννα Τσούπρα, Ματίνα Τζαρή και Κέιτλιν Μαχόνυ από το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης.
Το έργο επιβλέπει η διευθύντρια Συντήρησης στο Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης Στεφανία Χλουβεράκη.
  eZy News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...