Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Φτιάχνουν κλίμα εξόδου οι ξένοι


Merrill Lynch: Όχι και τόσο επιζήμια η εθελούσια έξοδος από το ευρώ
Πριν ένα μήνα όλος ο “διεθνής παράγοντας”  φώναζε ότι αν θα νικήσουν στις εκλογές αντιμνημονικοί θα μας βγάλουν από το ευρώ και  θα καταστραφούμε. Όμως και καθώς η έξοδος είναι πλέον πιθανή να συμβεί από την τρικυβέρνηση η Merrill Lynch θα πει:
Όχι και τόσο επιζήμια η εθελούσια έξοδος από το ευρώ
Περισσότερα κίνητρα να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη έχουν βεβαίως  η Ιταλία και η Ιρλανδία
καθώς η Ελλάδα έχει ήδη καταστραφεί…
Έκθεση της Bank of America Merrill Lynch καταλήγει στο άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα πως ίσως έχει υποτιμηθεί η προοπτική της εθελουσίας εξόδου μιας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ.
Σε ανάλυσή της, που υπογράφουν οι αναλυτές Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, επισημαίνεται πως περισσότερα κίνητρα έχουν η Ιταλία και η Ιρλανδία να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει αν φύγει από το ευρώ.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει μια τακτική έξοδο σε σχέση με άλλες χώρες και θα επωφελούνταν από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τους ισολογισμούς, υποστηρίζεται στην ανάλυση.
Από την άλλη, ενώ η Γερμανία είναι το κράτος που θεωρείται πιο ικανό να φύγει πιο εύκολα από την Ευρωζώνη, έχει τα λιγότερα κίνητρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, γιατί θα ερχόταν αντιμέτωπη με μικρότερη ανάπτυξη, πιθανώς υψηλότερο κόστος δανεισμού και αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς, εξηγούν οι αναλυτές.
Η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επίσης δεν έχουν πολλούς λόγους να φύγουν από την ευρωζώνη.
Η ανάλυση, σύμφωνα με το Έθνος, βασίστηκε σε ένα πλαίσιο που κατατάσσει τους 17 της ενιαίας νομισματικής ένωσης με κριτήριο το πόσο «τακτικά» θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν και πως αυτή η έξοδος θα επηρέαζε την οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια και τους ισολογισμούς.
Η Ιρλανδία και η Ιταλία είχαν κατά μέσο όρο 3,5 στην κατάταξη, η Ελλάδα 5,3, ενώ η Γερμανία είχε το υψηλότερο σκορ, 8,5. Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο πολλά έχει να κερδίσει η χώρα από την έξοδό της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...