Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Νέος ισχυρός σεισμός με δώδεκα νεκρούς στη Β. Ιταλία


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8R σημειώθηκε σήμερα, στις 09.00 το πρωί (ώρα Ιταλίας), στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μόντενα.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο Μιλάνο, ενώ εκκενώθηκαν δεκάδες κτήρια, γραφεία και δημόσιες
υπηρεσίες στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι Ιταλοί πυροσβέστες δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας, 118.

Ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε στη zougla.gr πως ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, με διαφορετικό επίκεντρο.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει πως η δόνηση εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής που είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, επισκεύαζαν τα κτίρια που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό.


Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 09.06 τοπική ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, έχασε τη ζωή του ένας κάτοικος του χωριού Σαν Φελίτσε Σουλ Πάναρο.




Στον Νομό της Εμίλια Ρομάνια οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφθασαν τους δώδεκα, όλοι στην επαρχία της Μόντενα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις οικοδόμοι στο Σαν Φελίτσε και δύο στη Μιραντόλα.



Άλλοι δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στα σπίτια τους στην Κονκόρντια και το Φινάλε Εμίλια.

Ο όγδοος θάνατος είναι αυτός του πάστορα του χωριού Σέκια, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ήταν άμεση συνέπεια του σεισμού. Μία γυναίκα καταπλακώθηκε σε ένα πολυκατάστημα στην πόλη Καβέτζο και άλλη μία στο σπίτι της στην ίδια πόλη. Οι δύο από τους οικοδόμους, που βρήκαν τον θάνατο στο Σαν Φελίτσε, είναι ένας 31χρονος Ινδός και ένας 45χρονος Μαροκινός. Και οι δύο είχαν οικογένειες με παιδιά. Ο τρίτος νεκρός του Σαν Φελίτσε είναι ένας Ιταλός μηχανικός.




Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιραντόλα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.

Στο παρακάτω video γίνεται αισθητή μια μετασεισμική δόνηση σε ένα κέντρο σεισμοπαθών στην Εμίλια Ρομάνια τη στιγμή που η δημοσιογράφος δίνει το ρεπορτάζ ζωντανά στον αέρα.



Ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στη zougla.gr ότι πρόκειται για έναν απρόσμενο ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδος στο ίδιο σημείο που έγινε ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στη Β. Ιταλία.


Ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης, αλλά και ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο zougla radio για τον δεύτερο φονικό σεισμό -σε διάστημα λίγων ημερών- στη Βόρεια Ιταλία. Ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Λέκκα θα μεταβούν στη γειτονική χώρα για την παρακολούθηση του φαινομένου.






Δείτε μερικές φωτογραφίες που ανέβασαν πολίτες στο Twitter από την πόλη Μιραντόλα και τις καταστροφές στον καθεδρικό ναό.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...