Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δυνατότητα παρέμβασης στους κρατικούς προϋπολογισμούς επιζητεί η Κομισιόν...


Τη δυνατότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., θα διεκδικήσει η Κομισιόν σύμφωνα με δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Όπως υποστήριξε ο Φινλανδός Επίτροπος, η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυο προτάσεις που θα ενισχύουν την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην...
ευρωζώνη.
«Η πρώτη πρόταση», ανέφερε, «θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Μάλιστα, η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα.
Επιπλέον, η Κομισιόν θα προτείνει οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές.
«Για τις χώρες της ευρωζώνης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτού αυτοί εφαρμόζονται», υπογράμμισε ο κ. Ρεν. «Κατά συνέπεια», υποστήριξε, «η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».
Ο Όλι Ρεν δήλωσε εξάλλου ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη (Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Κύπρο και Μάλτα) που ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...