Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 12 ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ρεπορτάζ : Ηλίας Κανέλλης
(από την Ημερησία)
Απίστευτες, αλλά όχι πρωτόγνωρες, καταστάσεις καταγράφονται στην ελληνική αγορά ακινήτων και ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές οι οποίες, παρά την κρίση, συνεχίζουν να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς...
κατάρρευση της κτηματαγοράς με σημαντική υποχώρηση στις αξίες των κατοικιών λόγω έλλειψης αγοραστών, τα επίσημα στοιχεία
δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου πληροφοριών για τα ακίνητα, Global Property Guide, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 12 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου σε ό,τι αφορά το κόστος απόκτησης ενός διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων σε ακριβή περιοχή. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, για να αποκτήσει κάποιος ένα σπίτι 120 τ.μ. θα πρέπει να πληρώσει 8.410 δολάρια ανά τ.μ. ή 6.195 ευρώ/τ.μ.
Τιμές
Πρόκειται για τη μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε πολυτελείς περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως στο Κολωνάκι, το Ψυχικό, τα βόρεια προάστια, τη Βουλιαγμένη κ.λπ. Φυσικά, υπάρχουν και ακριβότερα ακίνητα στην Αθήνα, όπως π.χ. στο Λαιμό της Βουλιαγμένης ή στο Καβούρι, όπου τα σπίτια κοστίζουν πάνω από 10.000 ευρώ/τ.μ. Επίσης, η πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας είναι η οδός Ηρώδου Αττικού, όμως εκεί δεν γίνονται πλέον αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με την Global Property Guide, ένα σπίτι 120 τ.μ. στην Αθήνα θα κοστίσει 1.009.200 δολάρια ή 743.400 ευρώ, με την ελληνική πρωτεύουσα να καταλαμβάνει της 12η θέση στη λίστα με τις 17 ακριβότερες πόλεις του κόσμου που δίνει η έρευνα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Αθήνα είναι η έκτη ακριβότερη πόλη στην Ευρώπη πίσω από το Μονακό, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Ρώμη.
Πόλεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έρευνα του δικτύου πέρυσι -οι τιμές πώλησης για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο των πόλεων, σε πολυτελή κατασκευή τύπου loft- στην Αθήνα για να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο σπίτι θα πρέπει να καταβάλει 8.941 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει περίπου 1,1 εκατ. δολ., λίγο πάνω από 900 χιλ. ευρώ δηλαδή. Φαίνεται, δηλαδή, να υπάρχει μια αποκλιμάκωση των τιμών κατά περίπου 160.000 ευρώ. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν στην 11η θέση μεταξύ 90 πόλεων και στην 5η θέση στην Ευρώπη. για την ενοικίαση του ίδιου ακινήτου και σε ό,τι αφορά την Αθήνα ένα σπίτι 120 τ.μ. σε ακριβή περιοχή μισθώνεται προς 1.987 δολάρια το μήνα ή αλλιώς 1.466 ευρώ το μήνα. Πέρυσι, πάντως, η μίσθωση σπιτιού 120 τ.μ. στην Αθήνα έφτανε τα 2.217 δολάρια το μήνα ή περίπου 1.800 ευρώ, επομένως καταγράφεται μια μείωση της τάξης των 340 ευρώ το μήνα.
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τη σχέση τιμής με το ενοίκιο και το χρόνο που θα χρειαστεί, προκειμένου να γίνει η απόσβεση ενός ακινήτου 120 τ.μ. στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, θα χρειαστούν 42 ετήσια μισθώματα, δηλαδή 504 μηνιαία ενοίκια, προκειμένου να φτάσουν την τιμή πώλησης του ακινήτου. Συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς είναι 1.009.200 δολάρια ή 743.400 ευρώ και η τιμή ενοικίασης, 1.987 δολάρια ή 1.466 ευρώ. Η διαίρεση των δύο αριθμών βγάζει τη σχέση τιμής/ενοικίου που είναι 42. Πέρυσι, ο αντίστοιχος χρόνος απόσβεσης ήταν 40 ετήσια ενοίκια. Η Αθήνα βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης μετά την Ταϊπέι (64) και το Μονακό (58 ετήσια ενοίκια).
real estate
«Χρυσάφι» τα σπίτια στο Μονακό
Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Μονακό είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο τόσο για αγορά όσο και για μίσθωση σπιτιού 120 τ.μ. σε ακριβές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι έχει «χτίσει» ένα εξαιρετικό brand name στον τομέα του real estate. Για να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι στο πριγκιπάτο του Μονακό θα πρέπει να καταβάλει 53.226 δολάρια ανά τ.μ. ή περίπου 40 χιλιάδες δολάρια. Το ενοίκιο για το ίδιο σπίτι ανέρχεται σε 9.212 δολάρια ή περίπου 6.800 ευρώ το μήνα. Πάντως, πέρυσι η τιμή αγοράς ενός σπιτιού στην περίφημη Λεωφόρο της πριγκίπισσας Γκρέις, έφτανε τα 120.000 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο. Το Λονδίνο είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη του κόσμου με τιμή αγοράς σπιτιού τα 20.505 δολάρια το τ.μ. ή 15.132 ευρώ/τ.μ. Στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πανάκριβα ακίνητα βρίσκεται το Παρίσι, η Γενεύη, η Ρώμη, η Μόσχα, ενώ Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Τόκιο και Βομβάη είναι οι τέσσερις ασιατικές πόλεις που βρίσκονται στη λίστα με τα ακριβότερα σπίτια παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...