Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Tροπολογία ΣΥΡΙΖΑ κατά των πλειστηριασμών


Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία για την προστασία των πολιτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε funds.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να βρεθούν τα κόκκινα δάνεια στα χέρια κερδοσκόπων στο εξωτερικό, με τους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να προστατέψει τους πολίτες από τους τοκογλύφους. Ζήτησε ξεκάθαρη και άμεση λύση στο ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο χαρακτήρισε "βόμβα" στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, κάλεσε  όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας σε συστράτευση στον αγώνα για τη βήμα προς βήμα ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
 
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων»:
 
"Η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις σε βάρος κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, από καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η οικονομική επίσης αδυναμία των Τραπεζών και η κεφαλαιουχική ανεπάρκειά τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, μετά την άρση της διενέργειας πλειστηριασμών, να πωληθούν τα δάνεια αυτά προς τρίτους, τα λεγόμενα distress fund, έναντι πολύ μικρού ποσοστού της συνολικής οφειλής, υπό μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων και εκχώρησης δικαιωμάτων.
Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων οφειλετών των δανείων αυτών, με την απώλεια της κατοικίας τους, ή οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία κατέχουν, εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων που θα εφαρμόσουν εις βάρος τους οι αγοραστές των δανείων. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ οι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του δανείου και τις καθυστερήσεις, το distress fund θα αποκτήσει τα δάνεια αυτά, έναντι ποσοστών που αρχίζουν από 0,5% για τα απολύτως ανασφάλιστα έως 20% για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Θα κληθεί έτσι ο απλός πολίτης να πληρώσει μόνο αυτός, την φούσκα των τραπεζικών δανείων, ενώ δεν είναι υπεύθυνος για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους και ταυτόχρονα να πληρώσει ως φορολογούμενος ποσό, που φτάνει το 30% του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει δοθεί για την ανακεφαλοποίηση στις Τράπεζες.
Η Βουλή δεν επιτρέπεται να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους πολίτες  στην λαίλαπα των οικονομικών δολοφόνων, τοκογλύφων και εκβιαστών των διεθνών funds που εκμεταλλεύονται και θησαυρίζουν από την καταστροφή ενός λαού.
Τέλος είναι κρίσιμη η προστασία των πολιτών ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης ή κύριας κατοικίας του, με δεδομένη την μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μείωση που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες.
Άρθρο 1
1. Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 (Α’ 262) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α’ 31), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010(Α’ 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».
Άρθρο 2
1. Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών. Απαγορεύεται επίσης η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών του εδαφίου α’ κατά τρόπον ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.
2. Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη".
 
Απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ
 
"Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη μάχη με την τρόικα ώστε να διατηρηθεί η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, κάτι που ήταν και νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ από το 2010, και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε καταψηφίσει.
Από αυτή τη μάχη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απούσα, περιοριζόμενη να συκοφαντεί την κυβέρνηση και να προεξοφλεί ότι δήθεν θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της τρόικας.
Χαιρόμαστε που η διαπραγματευτική σταθερότητα της κυβέρνησης, βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί επιτέλους με το θέμα.
Ελπίζουμε πως ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει μόνο στα επικοινωνιακά τρικ, αλλά θα ψηφίσει στη Βουλή και το Νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...