Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ρουμανία: Stop στο μνημόνιο λόγω φόρων στα καύσιμα


Αρνείται να υπογράψει συμφωνία με την τρόικα

Η Ρουμανία αρνείται να υπογράψει το μνημόνιο με την τρόικα (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΠΤ), που ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές. Την αναστολή της συμφωνίας γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, μετά την ανακοίνωση του Ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, ότι δεν δέχεται την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Ο Μπασέσκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να μην εγκρίνει το μνημόνιο με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή. "Αποφάσισα να μην εγκρίνω το μνημόνιο, επειδή στην τρίτη σελίδα αναφέρει στις υποχρεώσεις, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν θα μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη γι' αυτό το μέτρο, το οποίο εκτιμώ πως είναι ενάντια στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας" είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τον Ιανουάριο, όταν η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα βρίσκεται εκ νέου στη χώρα. "Ενημέρωσα το Ταμείο για τη θέση μου. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν τη θέση μου για τον ειδικό φόρο" ανέφερε, διευκρινίζοντας ακόμη ότι "η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της προώθησης του μνημονίου, χωρίς τη δική μου υπογραφή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...