Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Το κόλπο της πυραμίδας





Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής δυσκολίας οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται ή να μειώνονται σημαντικά επιζητούν το λεγόμενο εύκολο κέρδος.

Τρόπους, δηλαδή, ώστε να βγάλουν άμεσα χρήματα και να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Ο καθένας μας, εξάλλου, τρέφει την ελπίδα πως μπορεί να ανακτήσει σε ατομικό επίπεδο τη σχετική ευημερία που ζούσαμε μέχρι πρόσφατα.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μερικοί τομείς, όπως ο τζόγος, ανθίζουν. Παράλληλα, πολλές «ευκαιρίες» μάς χτυπούν την πόρτα, πατώντας στην ανάγκη μας για εργασία ή και καλοπέραση. Ανάμεσά τους και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν βάσει πυραμιδικών συστημάτων.

Δώσε για να σου δώσω

Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. Δίνεις 280 ευρώ αρχικά και 40 ευρώ κάθε μήνα, και η εταιρεία σου δίνει την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις να πληρώνεις αν μπορέσεις να πείσεις ακόμη τέσσερις να δώσουν 280 ευρώ μπροστά και 40 ευρώ μηνιαίως.

Μάλιστα, αν βρεις και πείσεις άλλους δύο, τότε θα σου δώσει πίσω και τα χρήματά σου, ενώ, αν καταφέρεις να πείσεις 60 άτομα να δώσουν 280 ευρώ και 40 ευρώ κάθε μήνα, τότε παίρνεις προαγωγή και… δώρο ένα μηνιάτικο.

Μια από αυτές τις εταιρείες, λοιπόν, η οποία εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ, έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή της στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας στους κόλπους της όλο και περισσότερα μέλη. Στο άκουσμα της «πολυτελούς ζωής» που ανοίγεται μπροστά τους, άρχισαν να κυνηγούν φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας-όνειρο.

Το… σύστημα
Πώς λειτουργεί όμως η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, προσφέρει φτηνές διακοπές και... χρήματα. Το μότο της; «Έλα κι εσύ και άσε μας να σου δείξουμε πώς να βγάλεις τα προς το ζην... ζώντας.» Μας λέει, δηλαδή, ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά.

Με ποιον τρόπο; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από μαρτυρίες πολιτών στo zougla.gr, με την εγγραφή του κάποιος υποχρεώνεται να καταβάλει 280 ευρώ.

Ακολούθως, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 40 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που γράψει ακόμα τέσσερα μέλη στην εταιρεία, τότε σταματά να πληρώνει μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, αν γράψει περισσότερα από τέσσερα μέλη ή αν τα μέλη που έγραψε φέρουν με τη σειρά τους καινούργια μέλη, τότε δικαιούται μια μηνιαία προμήθεια. Συγκεκριμένα, για κάθε έξι μέλη που εγγράφονται, όποιος τα πρότεινε παίρνει 100 δολάρια. Δηλαδή, όσο περισσότερα άτομα τόσο περισσότερα χρήματα.

Τα ψιλά γράμματα

Βέβαια, αυτό που δεν λένε οι «κυνηγοί μελών» είναι ότι όσα χρήματα κερδίσει κανείς τα παίρνει από εκείνον τον οποίο στρατολογεί και όχι από την εταιρεία. Γι' αυτό άλλωστε κατά την εγγραφή ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τον όρο ότι δεν θα κερδίζει συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα.

Από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας διαπιστώνει κανείς ότι τελικά ωφελείται μόνο η ίδια η εταιρεία-πυραμίδα, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό συμμετεχόντων, που βρίσκεται στην κορυφή, κερδίζει πραγματικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν από ελάχιστα έως καθόλου.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κάποιος καταβάλλει 280 ευρώ και 40 ευρώ το μήνα. Βρίσκει 4 x 280 = 1.120 ευρώ για να μην πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα. Εν συνεχεία βρίσκει 6 x 280 = 1.680 ευρώ για να πάρει πίσω τα πρώτα 280. Ακολούθως, για κάθε 280 ευρώ που βρίσκει κερδίζει 20 και, αν καταφέρει να φέρει στην εταιρεία 60 x 280 = 16.800 ευρώ, θα πάρει 60 x 20 = 1.200 ευρώ!

Τώρα, αν κάποιο από τα μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από εκείνον που τα πρότεινε προς εγγραφή αποχωρήσει και χαλάσει ο κύκλος των τεσσάρων ατόμων, τότε η μηνιαία συνδρομή ξανακάνει την εμφάνισή της μέχρι ο «κύκλος» να ξανακλείσει. Μέχρι να βρεθεί δηλαδή καινούργιο κορόιδο...

Μόνο το 0,09% βγάζει χρήματα

Άκρως αποκαλυπτικό είναι ένα διάγραμμα της ίδιας της εταιρείας (!) που συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο κοινοποίησης των εισοδημάτων της. Από αυτό προκύπτει ότι μόνο το 0,09% των μελών της κερδίζει χρήματα, το 21,6% βγάζει ποσά μικρότερα του βασικού μισθού και το 78,31% δεν βγάζει τίποτα!



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο-, αν κάποιος θέλει (για να είναι μέσα στο 0,09%) να βγάλει χρήματα, θα πρέπει να στρατολογήσει πάνω από 1.000 μέλη.

Σεμινάρια από χρυσάφι

Επιπλέον, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στα σεμινάρια τα οποία κατά καιρούς διοργανώνει η εταιρεία, προκειμένου να μάθει στα μέλη της τα «μυστικά του επαγγέλματος».

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προκειμένου κάποιος να λάβει συμμετοχή θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτική είναι η καταγγελία ενός 20χρονου πρώην μέλους, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι εξαπατήθηκε απευθύνθηκε σε δικηγόρο.

«Είχα πάει εγώ και η παρέα μου σε μια παρουσίαση όπου μας είχε καλέσει ο κολλητός μου για να δούμε "κάτι τέλειο". Πέσαμε λοιπόν πάνω στην παρουσίαση της εταιρείας. Στην αρχή, με αυτά που σου υπόσχονται για ταξίδια και για το ότι θα δουλεύεις με την παρέα σου και θα βγάζετε λεφτά και θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, ενθουσιάζεσαι. Μετά όμως άρχισαν οι απαιτήσεις: πρώτον, να πληρώσεις την εγγραφή, δεύτερον, να ανοίξεις λογαριασμό με ένα ποσό ως εγγύηση για τη συμμετοχή σε διάφορα events της εταιρείας, τα οποία πληρώνεις επειδή υποτίθεται ότι διδάσκεσαι. Και τρίτον, άρχισαν οι αφόρητες πιέσεις να φέρνεις άτομα για να εγγράφονται "κάτω" από σένα. Και αφού έγινε κι αυτό, έπρεπε να τους πείσεις να κάνουν κι εκείνοι τα ίδια. Όσο για ταξίδια, σχεδόν κανείς δεν πάει. Πας συνήθως σε κάποιο ταξίδι συνδυασμένο με training στο οποίο δίνεις 600-1.400 ευρώ συνολικά για να μάθεις πώς πρέπει να χειρίζεσαι τα υποψήφια θύματα και πώς θα τους κάνεις πλύση εγκεφάλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικές καταγγελίες, όμως, υπάρχουν και σε γνωστά sites του εξωτερικού, όπως στην ιστοσελίδα παραπόνων www.complaintsboard.com. Εκεί ένας από τους αναγνώστες, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αν και η εταιρεία δεν είναι παράνομη, λειτουργεί με το σύστημα πυραμίδα. Πληρώνετε με μετρητά για την πρόσληψη και τα παίρνετε πίσω από τα μετρητά των μελών σας. Κάποιος πρέπει να χάσει τα χρήματα για να μπορείτε να πληρωθείτε. (...) Κρατήστε τα πορτοφόλια σας κλειστά».



«Όποιος δεν δουλεύει δεν αμείβεται»

Το zougla.gr επικοινώνησε με έναν από τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι καθ' όλα νόμιμη, προσθέτοντας ότι το σύστημα το οποίο ακολουθεί δεν είναι πυραμιδικό αλλά δικτυακό.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εταιρεία δεν υπόσχεται σε κανένα μέλος ότι πρόκειται να βγάλει χρήματα, καθώς αυτό έγκειται στην ικανότητα του καθενός να προσελκύει νέα μέλη. «Αν δεν δουλέψεις, δεν θα πληρωθείς» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε.
 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...