Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη


Το 100 μέτρων ουράνιο σώμα θα περάσει σε απόσταση 960.000 χλμ.

Ιδιαίτερα «πολύβουος» φαίνεται πως έχει γίνει ο χώρος γύρω από τη Γη, καθώς ένας ακόμη αστεροειδής πρόκειται να περάσει κοντά από τον πλανήτη, το Σαββατοκύριακο.

Το 100 μέτρων ουράνιο σώμα θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 960.000 χιλιομέτρων, δηλαδή 2,5 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.

Ο αστεροειδής 2013 ΕΤ θα είναι αρκετά αχνός στον ουρανό και ουσιαστικά αδύνατο να γίνει ορατός με γυμνά μάτια. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πέσει πάνω στη Γη, όμως η εμφάνισή του προκαλεί κάποια νευρικότητα στους επιστήμονες (και όχι μόνο), καθώς μέσα σε λίγες μέρες είναι ο δεύτερος άγνωστος έως τώρα αστεροειδής που ανακαλύπτεται.



Η εμφάνιση του αστεροειδή έρχεται μόλις λίγες μετά τη διέλευση του μικρότερου 2013 EC, σε απόσταση 370.000 χλμ. τη Δευτέρα.

Αν και η αυξημένα συχνότητα εμφανίσεων αστεροειδών κοντά στον πλανήτη μας μπορεί να θεωρηθεί ως δυνητική απειλή, η αύξηση αυτών των παρατηρήσεων οφείλεται μάλλον στις βελτιωμένες τεχνικές και δυνατότητες των αστρονόμων, οι οποίοι πλέον είναι σε θέση να εντοπίσουν ουράνια σώματα που πάντα περνούσαν από τη «γειτονιά» μας, αλλά δεν γίνονταν αντιληπτά στο παρελθόν τόσο συχνά.

Οι αστροφυσικοί υπολογίζουν ότι οι αστεροειδές που προσεγγίζουν τη Γη, αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, τη στιγμή που μόλις οι 9.700 έχουν εντοπιστεί. Εξάλλου, πρόσφατα είχαμε το περιστατικό στη Ρωσία, όπου ο μετεωρίτης κατέπεσε δίχως οι αστρονόμοι να γνωρίζουν καν την ύπαρξή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...