Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ 3 ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Οι αλλαγές των τριών εκ των τεσσάρων αρχηγών μάλλον ξάφνιασαν τους επιτελείς του Πενταγώνου καθώς όλοι ανέμεναν πως θα αποστρατεύονταν ένας ή δύο το πολύ αρχηγοί. Το παρασκήνιο όμως είναι έντονο και προφανώς οδήγησε στο αποτέλεσμα του ΚΥΣΕΑ που ανακοίνωσε ο υπουργός
Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΣ δεν... ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Γκίνης ήταν επιλογή της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μόλις πριν από οκτώ μήνες (τον περασμένο Ιούλιο), όταν υπέβαλε την παραίτησή του ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο τέως Α/ΓΕΣ, παρά το πλούσιο βιογραφικό του, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την εξέλιξη του Στρατού και την προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις (νέα δομή δυνάμεων) που διαμορφώνονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρώην Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική για την οικονομική εξαθλίωση των στρατιωτικών και τις επιπτώσεις στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πολλούς ο κ. Χρηστίδης είπε αλήθειες, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος που επέλεξε να το πράξει θεωρήθηκε πολιτικά εσφαλμένος. Η απομάκρυνσή του «έστρωσε» το δρόμο να αναλάβει την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ που είχε διατελέσει και υπασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου είναι επανελθών. Τον επανέφερε προάγοντας τον στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2010. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που ζήτησε την προαγωγή του στο ανώτατο αξίωμα του Πολεμικού Ναυτικού, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα παραμονής του Α/ΓΕΕΘΑ. Πνέει τα μένεα κατά του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ο κ. Βενιζέλος μετά τη δημόσια θέση που πήρε υποστηρίζοντας θερμά την επαναφορά του ελληνικού γένους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει καλή άποψη για τον κ. Κωσταράκο, γι' αυτό και αποφάσισε την παραμονή του.

Όσον αφορά στον απερχόμενο Α/ΓΕΑ Αντώνη Τσαντηράκη (μαζί με τον Χρηστίδη και τον Κωσταράκο είχαν τοποθετηθεί με την πραξικοπηματική διαδικασία των κρίσεων επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη), κρίθηκε πως δεν είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο και η Αεροπορία χρειαζόταν έναν νέο «χειριστή» στο πιλοτήριο της. Να σημειωθεί πως και ο κ. Τσαντηράκης επανήλθε στην «ενεργό» δράση επί Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού είχε κριθεί στάσιμος ως ταξίαρχος δύο φορές και φυσιολογική εξέλιξη ήταν η αποστρατεία του το 2010.

«ΑΥΓΗ»: Κατά πληροφορίες Το παρασκήνιο των χθεσινών κρίσεων είναι πλούσιο. Ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος όχι μόνο δεν «κινδύνευσε» να αποστρατευθεί, αλλά οι αποφάσεις ήταν αποτέλεσμα δικής του εισήγησης. Σε κάθε περίπτωση, για όσους παρακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα τα συμβαίνοντα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν περίπου δεδομένη η αποστράτευση του απελθόντος αρχηγού ΓΕΝ, Κ. Χρηστίδη.

Ο αντιναύαρχος είχε ενοχλήσει τα μάλα το Μαξίμου προ τεσσάρων μηνών, όταν έδωσε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «τυχόν νέες περικοπές θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Ναυτικού». Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αρχηγοί των άλλων δύο όπλων αποστρατεύθηκαν προκειμένου να μη φανεί ότι... το ΚΥΣΕΑ έκανε κρίσεις μόνο και μόνο για να διώξει τον αντιναύαρχο Χρηστίδη.

«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»: Οι κρίσεις των αρχηγών έκρυβαν εκπλήξεις σε πολλά επίπεδα. Το ορατό πρώτο επίπεδο είναι η αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Γκίνη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση πριν από οκτώ μήνες σε αυτή τη θέση, καθώς είχε υποβάλει αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο τότε αρχηγός Κ. Ζιαζιάς. Μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ, που «ψήνονταν» τα ονόματα στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν είχε τεθεί θέμα αποχώρησης του Κ. Γκίνη. Τελικά όμως μέσα στο ΚΥΣΕΑ τέθηκε θέμα αλλαγής κι έτσι ο νέος αρχηγός του Στρατού θα είναι ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, που μέχρι χθες ήταν διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού.

Η απομάκρυνση του αρχηγού του Ναυτικού δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ήταν ο πρώτος αρχηγός στη μεταπολιτευτική Ιστορία που έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο προσωπικό.

Τη θέση του αναλαμβάνει ο Ρεθυμνιώτης και βατραχάνθρωπος, αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη λόγω καταγωγής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε κυβερνητικό επίπεδο υπήρξαν τριγμοί, καθώς ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιθυμούσε την αποστρατεία του Μ. Κωσταράκου με αφορμή το θέμα του γένους, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος επιθυμούσε τη διατήρησή του. Τελικά ο Π. Παναγιωτόπουλος προχώρησε στις αλλαγές χωρίς καν να ενημερώσει ούτε τους υφυπουργούς εθνικής Άμυνας, ο ένας εκ των οποίων προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά δεν είναι και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κωσταράκου στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

 πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...