Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για το ζιζανιοκτόνο της Coca Cola

Σιγή ιχθύος για τις 100.000 φιάλες

 

 
Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για την... τοξική Coca-Cola έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.

Την έρευνα ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη ο εισαγγελέας κ. Νίκος Αντωναράκος, με στόχο να εντοπίσει τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι, αφού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, σε περίπου 100.000 μονάδες (κουτάκια και φιάλες Coca-Cola Classic) εντοπίστηκε χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι τοξική και μάλιστα χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα!

Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δεδομένης της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος και, κατ' επέκταση, της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΕΤ για την περιεκτικότητα των επιβλαβών ουσιών.

Συσκότιση....
Eπιπλέον, η εταιρεία συσκοτίζει αντί να διαφωτίζει τους Έλληνες καταναλωτές με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος και του protothema.gr ως προς τις ποσότητες που δεν έχουν ακόμα αποσυρθεί από την αγορά από τις ακατάλληλες φιάλες Coca Cola και Sprite. Φιάλες που κυκλοφορώντας ανά την χώρα έχουν καταναλωθεί ανεξέλεγκτα εδώ και 50 και πλέον ημέρες, χωρίς ο Έλληνας καταναλωτής να γνωρίζει την ποιότητά τους και περιέχοντας υψηλά ποσοστά ουσίας που χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η πολυεθνική του Ελληνοκύπριου Γιώργου Δαυίδ  αναφέρει πως «δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα δημόσιας υγείας αναφορικά με τα προϊόντα της». Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια κινητοποίηση και η αναγκαστική καταστροφή 150 τόνων βελγικής ζάχαρης; Πρόκειται για ποσότητα τεράστια, την οποία κανένας φορέας δεν πιέζει για να καταστραφεί εάν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, πολλώ δε μάλλον σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία. Γιατί ο ΕΦΕΤ κινητοποιήθηκε λοιπόν άμεσα και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει 816.000 φιάλες πανελλαδικά; Είναι δυνατό να υπάρχει μια τέτοιου είδους κινητοποίηση και καταστροφή πρώτων υλών απλά διότι η «ποιότητα δεν συμβάδιζε με τα standards μιας εταιρείας»; Αυτά ίσως να γίνονται πιστευτά σε μια χώρα όπως η Νιγηρία. Στην Ελλάδα όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια η εταιρεία αναφέρεται σε κωδικούς προϊόντων που δεν πληρούσαν τα εσωτερικά αυστηρά ποιοτικά standards της Coca Cola λόγω μη αποδεκτής γεύσης. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι τουλάχιστον αστείος, καθώς με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας είχε υπογραμμίσει την Κυριακή στο Πρώτο Θέμα πως δεν ήταν η εταιρεία που πρώτη ενεργοποιήθηκε, αλλά εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει τις εξελίξεις λόγω έρευνας την οποία πρώτος ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε, μετά από δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών. Επομένως η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν ανακίνησε το θέμα λόγω θεμάτων «εσωτερικής ποιότητας» όπως θέλει να λέει, αλλά μόνο και μόνο διότι βρέθηκε να «κλέπτει οπώρας».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η δήλωση του κ. Μίχα πως «από μια πολυεθνική σαν την Coca Cola 3E περιμέναμε περισσότερα»!

Το πιο κρίσιμο όμως σημείο της κυριακάτικης αποκάλυψης μας δυστυχώς έμεινε αναπάντητο και είναι αυτό που αφορά την τύχη 100.000 φιαλών, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει ποια υπήρξε η τύχη τους και οι οποίες για να μην απαντάει η εταιρεία τρεις ημέρες μετά το δημοσίευμα μας, προφανώς δεν γνωρίζει την τύχη τους. Πρόκειται για την υπόθεση που αναμόχλευσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  κα. Ράικου και για την οποία σύντομα ο κ. Δαυίδ θα πρέπει να δώσει πειστικότερες από τις σημερινές, εξηγήσεις.

Παράλληλα, η εταιρεία δεν κάνει καμία τεχνική αναφορά στο κατά πόσο η διχλωροφαινόλη είναι ή όχι επικίνδυνη, σε ποιες ποσότητες γίνεται καρκινογόνα και κατά πόσο αυτή η ουσία που τα προϊόντα της περιείχαν είναι επιτρεπτό να βρίσκεται εντός των συσκευασιών αναψυκτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Coca Cola έχει ως εξής:
Συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων της, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα αυστηρά εσωτερικά κριτήρια ποιότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ανακλήθηκαν προληπτικά το Φεβρουάριο λόγω μη αποδεκτής γεύσης. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων δεν ενείχαν οποιοδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές εξετάσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς και πιστοποιημένους διεθνείς και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς.

Από την πρώτη στιγμή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, με δική της πρωτοβουλία, ενημέρωσε σχετικά και συνεργάστηκε πλήρως με τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΦΕΤ για την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων από τους πελάτες της. Η ενημέρωση της Coca-Cola Τρία Έψιλον προς το καταναλωτικό κοινό ήταν άμεση, συνεχής και με απόλυτη διαφάνεια (ανακοινώσεις/δελτία τύπου της στις 21 και στις 24 Φεβρουαρίου)

  Η Coca-Cola Τρία Έψιλον λειτουργεί εδώ και 43 χρόνια στην Ελλάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της αποτελούν τη σημαντικότερη υποχρέωσή της απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.
http://www.protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. Αμφιβάλω οτι είναι μόνο 100.000 φιάλες.
    Δεν πρέπει να περάσει έτσι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...