Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Όλη η Ευρώπη καταρρέει και η Μέρκελ τον .. «χαβά» της!


Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας
Επιμένει η Μέρκελ στο δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει φέρει η ίδια και έχει ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη.
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας «γονατίζουν» την μια κυβέρνηση μετά την άλλη και παρόλα αυτά η Μέρκελ επιμένει στο «δημιούργημά» της.
Όπως είπε σε συνέντευξή της, το δημοσιονομικό σύμφωνο «δεν τελεί υπό επαναδιαπραγμάτευση»,
απαντώντας έτσι, στις φήμες που θέλουν χώρες της Ευρώπης να ζητούν αλλαγές στο δημοσιονομικό σύμφωνο, που τελεί υπό τη στενή επιτήρηση της Γερμανίας, με ακόμα πιο στενά χρονικά περιθώρια.
Σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο WAZ ανέφερε: «Διαπραγματευτήκαμε το δημοσιονομικό συμβόλαιο. Το υπέγραψαν 25 επικεφαλής κυβερνήσεων και έχει ήδη επικυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα κοινοβούλια ανά την Ευρώπη σύντομα θα το υιοθετήσουν. Στην Ιρλανδία διεξάγεται δημοψήφισμα στα τέλη Μαΐου. (…) Δεν τελεί υπό επαναδιαπραγμάτευση».
Η Μέρκελ βλέπει την Γαλλία να αμφιταλαντεύεται μεταξύ Ολάντ και Σαρκοζί, την Ολλανδία που πάει σε πρόωρες εκλογές λόγω των μέτρων λιτότητας, την Τσεχία επίσης, όπως και την Ρουμανία.
Φυσικά, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από αυτά τα αυστηρά μέτρα, που έχουν ως στόχο την προσαρμογή των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνει ολοένα και χειρότερες (ήδη στο κάδρο της ύφεσης έχει μπει και η Αγγλία), πιέζουν ακόμα πιο πολύ τις καταστάσεις.
Η ΕΕ ετοιμάζει σύνοδο κορυφής πριν τον Ιούνιο με μόνο θέμα την ανάπτυξη. Ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι «έχουμε το δημοσιονομικό σύμφωνο», αλλά ξεχάσαμε την ανάπτυξη! Γι’ αυτό πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω, να χτίσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και μετά να ξαναπάμε στο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Το Reuters, προχθές περιέγραφε την πολιτική απομόνωση της Μέρκελ εντός της Ευρώπης, αφού επιμένει στην πολιτική που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από όλες τις υπόλοιπες χώρες…
Οι ΗΠΑ λένε ότι ήρθε η ώρα για το ευρωομόλογο στο οποίο η Μέρκελ αντιδρά εδώ και καιρό.
Τελικά, η Μέρκελ θα συνεχίσει να πιέζει ή θα δεχθεί να πιέζεται;
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...