Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η εγκύκλιος με το «τσεκούρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Η εγκύκλιος με το «τσεκούρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η μείωση στα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνεται στο 22%. Όμως οι δραματικές αλλαγές δεν σταματούν εδώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
-Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Έτσι από τις 14 Φεβρουαρίου τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.
Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μιθσός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Μονομερώς ο εργοδότης δύναται - από τις 14 Μαίου - να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων, στα όρια της κλαδικής σύμβασης, εφόσον έως τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.
Στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντας μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μετά τη λήξη του τριμήνου – στις 14 Μαίου – και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.
Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...