Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποιοι θα φταίνε για το Μνημόνιο 3; Μήπως αυτοί που κάποιοι ετοιμάζονται να ξαναψηφίσουν;


Διαβάζοντας κανείς τις εφημερίδες που παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις… εκφάνσεις και διαχρονικές εκδοχές του, τείνει να πιστέψει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας συντηρητικός παρατηρητής όσων συμβαίνουν στη χώρα. Δεν είναι δηλαδή ο αρμόδιος πρωθυπουργός, έστω και μεταβατικού χαρακτήρα και περιεχομένου.

Με αφορμή τη συνέντευξη Παπαδήμου σε ιταλική εφημερίδα, στην οποία ο άλλοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόσο επί Ανδρέα Παπανδρέου όσο και επί Κώστα Σημίτη, υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα δανεική σύμβαση οικονομικής στήριξης, δηλαδή ένα Μνημόνιο ΙΙΙ, ο σημερινός πρωθυπουργός εμφανίζεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Και το ερώτημα φυσικά, προκύπτει αβίαστα: Για να περιπέσει η Ελλάδα στην ανάγκη ενός Μνημονίου ΙΙΙ, θα πρέπει να έχουν αποτύχει διαδοχικά το Μνημόνιο Ι και το Μνημόνιο ΙΙ. Το Μνημόνιο Ι απέτυχε στην πράξη, και οδήγησε στην αναγκαιότητα του Μνημονίου ΙΙ. Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, με «ζευγάρι» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Μνημόνιο ΙΙΙ λοιπόν, θα αποτελεί τη σκυτάλη αποτυχίας σταθεροποίησης της οικονομίας, αναστροφής της ύφεσης και επιστροφής σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η αποτυχία αυτή, δεν θα εξηγηθεί βάσει του… κακού ριζικού μας. Θα έχει πολιτική διεύθυνση, με ονοματεπώνυμα. Του σημερινού, μεταβατικού πρωθυπουργού, και του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που είχε κορυφαία συμβολή στο PSI. Τις απρόβλεπτες και μοιραίες συνέπειες του οποίου, μαθαίνουμε σε οδυνηρές… δόσεις.
statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...