Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ: Η Ελλάδα είναι διατροφικά αυτάρκης σε περίπτωση χρεοκοπίας


30.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει στα χωράφια, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας 
 
30.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει στα χωράφια, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας
 
«Είναι άσχετοι όσοι λένε ότι η χώρα δεν παράγει. Δεν θα πεινάσουν οι Έλληνες σε περίπτωση πτώχευσης, το πολύ - πολύ να αντικαταστήσουμε το βοδινό κρέας με το αιγοπρόβειο και το αγελαδινό γάλα επίσης με το αιγοπρόβειο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, κατά την παρουσίαση έρευνας της Συνομοσπονδίας για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο γεγονός πως 30.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει κυρίως τις κατασκευές και έχουν επιστρέψει στα χωράφια. Τι δείχνει η έρευνα;
Ότι το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε βασικά προϊόντα από τη φυτική και ζωική παραγωγή για το 2010 έφτασε στο 94% !

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.
Ν.Ν
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...