Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Και δω δεν φταίει κανένας:


Η κατασπατάληση χρημάτων στο ΟΑΚΑ με μισθούς-πρόκληση και επιδόματα-μαϊμού, που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια και συνεχίστηκε ακόμα και μετά την υπογραφή του Μνημονίου, έρχεται στο φως και αναμένεται να απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από την χρονική περίοδο διακυβέρνησης της....
Νέας Δημοκρατίας έως πριν από ένα χρόνο, στο μεγαλύτερο αθλητικό συγκρότημα της χώρας εργάζονταν 450 υπάλληλοι με μέσο όρο τακτικών αποδοχών τα 3.200 ευρώ. Μάλιστα, οι μισθοί αυτοί εξακολουθούσαν να δίνονται ακόμα και μέχρι τις αρχές του 2011, όταν δηλαδή η χώρα είχε ήδη αποδεχτεί τους όρους του Μνημονίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι υπάλληλοι του ΟΑΚΑ έπαιρναν ως και 175% περισσότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης έφτανε τα 1950 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες απολαβές υπάλληλου σε μια οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία ξεκινούσε από τα 711 ευρώ!
Μάλιστα, στα επιδόματα οι διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Π.χ. το επίδομα γάμου στο Δημόσιο έφτανε τα 35 ευρώ, αλλά για τους υπαλλήλους στο ΟΑΚΑ άγγιζε τα 158 ευρώ.
Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που προκαλούν: Διευθυντής μέσα σε δύο χρόνια λάμβανε επιδόματα ύψους 78.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση, ενώ νυχτοφύλακας είχε αμοιβή 3.400 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, γραμματέας έπαιρνε 3.900 και τεχνικός 4.150 απευθείας από προμήθειες ενώ θα έπρεπε να διενεργούνται διαγωνισμοί.
Παράλληλα, από το 2004 έως το 2007, δημιουργήθηκαν 91 προσωποπαγείς θέσεις, πλέον των 3560 που προβλέπονταν από το οργανόγραμμα του ΟΑΚΑ", δηλώνει στην εφημερίδα υπηρεσιακός παράγοντας.
Επιπλέον, υπέρογκο ήταν και το κόστος των υπερωριών αφού μέσα σε ένα μήνα και μόνο άγγιζε τα 150.000 ευρώ ενώ από τις 2.500 ώρες δε δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον οι μισές.
Τέλος στην κατασπατάληση χρημάτων άρχισε να μπαίνει μόλις στις αρχές του 2011, όταν οι μισθοί μειώθηκαν κατά 20% και διακόπηκε η παροχή των περισσότερων επιδομάτων.
Έτσι, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν τα 10,2 εκατ. από τα 21,4 το 2009 ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από τις 300 στις 240.
Παράλληλα, ο πρώτος μισθός ξεκινά πλέον από τα 1.830 ευρώ τη στιγμή που πριν ήταν 3.200 ευρώ.
Επίσης, οι εργαζόμενοι που επί υπουργίας Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή ήταν 450, σήμερα είναι 246, ενώ τα επιδόματα έπεσαν στα 33 ενώ ήταν 50 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι, παρόλο που από το 2010 έχουν γίνει εισηγήσεις για τη λεπτομερή καταγραφή περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΚΑ ώστε ο οργανισμός να γνωρίζει τα περιουσιακά του στοιχεία, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόοδος.
'Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Λάζαρος Γρύλλης, "δεν υπήρχε φρένο πουθενά" και προσθέτει πως είναι βέβαιος ότι το πάρτυ που γινόταν έχει τελειώσει.


OXI ALLO KAPBOYNO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...