Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δε ντρέπονται! Ένα καλά σκηνοθετημένο θρίλερ έζησε χτες το βράδυ η Ελλάδα...

Θέατρο παραλόγου από τους αρχηγούς για τις επικουρικές
Τσακώθηκαν οι αρχηγοί για 300 εκ. - 15ήμερη διορία από την Τρόικα

Ένα καλά σκηνοθετημένο θρίλερ έζησε χτες το βράδυ η Ελλάδα με τους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να είναι βασικοί πρωταγωνιστές σε ένα πραγματικό θέατρο παραλόγου, καθώς με πρόφαση τις επικουρικές συντάξεις απειλήθηκε να τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, μολονότι αμφότεροι συμφώνησαν σε όλα τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, η μαραθώνια σύσκεψη των Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη με τον Λουκά
Παπαδήμο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στην αρχική ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι υπήρξε συμφωνία «σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την Τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Ποιο ήταν το «σημείο» αυτό για το οποίο χρειαζόταν κι άλλη συζήτηση; Οι επικουρικές συντάξεις! Ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε σε όλη την διάρκεια της σύσκεψης ότι δεν δέχεται να περικοπούν κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις, και ζητούσε να μπει πλαφόν στα 300 ευρώ, μολονότι είχε δεχτεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι απείρως σκληρότερα. Δηλαδή κατάπινε την κάμηλο και διύλιζε τον κώνωπα, προφανώς για να κερδίσει τις εντυπώσεις ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που είχε φροντίσει να δηλώσει τις αμφιβολίες του για τις προθέσεις των δανειστών πριν μπει στη σύσκεψη.
Ουσιαστικά όμως ο καβγάς γινόταν για ψίχουλα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα καθώς, μέσω των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εξοικονομήσει 300 εκ. ευρώ. Στο τραπέζι είχαν πέσει και εναλλακτικά σενάρια, όπως η μείωση κατά 5% των επικουρικών με παράλληλη μείωση 10% στις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΣΕ, κλπ) ή η μείωση κατά 15% των κύριων συντάξεων σε αυτά τα ταμεία χωρίς να πειραχτούν οι επικουρικές. Εδώ όμως είχε αντιρρήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, με αποτέλεσμα η συζήτηση να βαλτώσει κυριολεκτικά σε ένα και  μοναδικό θέμα.
Το αποτέλεσμα ήταν να τελειώσει η σύσκεψη, να «βγει» η παραπάνω ανακοίνωση και να κληθεί εσπευσμένα στο Μαξίμου η Τρόικα, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη. Στις 6 το πρωί ολοκληρώθηκε και αυτή η συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τροϊκανοί έδωσαν στην κυβέρνηση διορία 15 ημερών για να βρει αυτά τα 300 εκ. ευρώ από κάποιους άλλους κωδικούς του Προϋπολογισμού!
Και όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται ότι σήμερα θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup όπου θα έπρεπε η κυβέρνηση, δια του Ευάγγελου Βενιζέλου, να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων στα οποία έχουν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λίγο μετά την πρώτη ανακοίνωση Παπαδήμου, απεστάλη στους δημοσιογράφους «ορθή επανάληψη» της. Τι έλεγε; Τα ίδια, με την προσθήκη ότι  «ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις», προφανώς έπειτα από απαίτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη...
Σαμαράς: «Υποχρέωσή μας η σκληρή διαπραγμάτευση»
Μετά τη σύσκεψη, έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» και υπογράμμιζε: «Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά. Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο».
Καρατζαφέρης: «Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο»
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης, αφού ανακάλυπτε την τελευταία στιγμή ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα! Στελέχη του ΛΑΟΣ διέρρεαν ότι στη σύσκεψη ο αρχηγός του κόμματος είπε ότι «η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία» και μάλιστα ότι δεν προτίθεται να υπογράψει μια σύμβαση που δεν τον βρίσκει σύμφωνο! Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέμεινε -την τελευταία στιγμή- ότι θα έπρεπε να ελεγχθούν τα νέα μέτρα από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο θα αποφανθεί για το αν είναι σύννομα. «Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνιζε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αν και πρόσθετε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία...
λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...