Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπαδήμος ζητά την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας

Ο Παπαδήμος ζητά την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας

Ο Παπαδήμος ζητά την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικαςΣε φάση σκληρής δοκιμασίας που ενδεχομένως απειλήσει τη συνοχή της, εισέρχεται η μεταβατική κατοχική κυβέρνηση Παπαδήμου, λίγο πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Μια ημέρα μετά τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους όπου είχε προϊδεάσει ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα «θα συζητηθούν όλα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουν και δεκτά»
ο Λουκάς Παπαδήμος προανήγγειλε πλήρη αποδοχή, χωρίς «κόκκινες γραμμές», των απαιτήσεων της τρόικας προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση την οποία χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως νέες εκπτώσεις σε εργασιακά δικαιώματα αλλά και μειώσεις εργασιακών αμοιβών. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν δραματικοί τόνοι από τον μεταβατικό Πρωθυπουργό για την επίτευξη μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης και την ανάγκη για τη συνέχιση της συμφωνίας των τριών κομμάτων.
Ο Λ. Παπαδήμος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η υπογραφή για τη νέα δανειακή σύμβαση, την αναδιάρθρωση χρέους κατά 100 εκ. ευρώ με τα μέτρα του οικονομικού προγράμματος 2012-2015, όσα εκκρεμούν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά και ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012 για να καλυφθούν οι ελλείψεις του 2011 είναι ένα συνολικό πακέτο.
Σύμφωνα με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό, χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την χρηματοδότηση που προβλέπει, η χώρα δε θα αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Και γι’ αυτό δεν κρύβει ότι προκειμένου να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας ο κ. Παπαδήμος είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα. Ακόμη και θέματα ταμπού για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου μισθού με το ερώτημα που τίθεται να είναι αν μία τέτοια επιλογή θα στηρίξουν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ που – κατά πάσα πιθανότητα – μπαίνει άμεσα σε φάση εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού. Και εδώ εγείρεται το μείζον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ να συζητήσει τα πάντα; Με ποια λαϊκή νομιμοποίηση; Αντιλαμβάνονται οι κύριοι της κυβέρνησης ότι σπέρνουν ανέμους που θα τους πάρουν και θα τους σηκώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...