Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αιφνιδιασμός από Fitch: Μας κηρύσσει σε "ολική χρεοκοπία"!


Mια εξαιρετικά δυσάρεστη και απρόσμενη εξέλιξη είχαμε πριν μερικές ώρες, εξέλιξη που αν «τριτώσει» μπορεί να έχει κρίσιμα αρνητικές παρενέργειες ακόμα και αε αυτή την θνησιγενή απόφαση του «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους της Συνόδου Κορυφής: Ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings μας βγάζει σε καθεστώς κανονικής χρεοκοπίας (!) λόγω του 50%, δεν δέχεται τον.....

εθελοντικό χαρακτήρα δηλαδή, του «κουρέματος» και πέρα από αυτό η όλη πρόβλεψή της για την Ελλάδα είναι «μαύρη».
Για την ακρίβεια πιο «μαύρη» δεν γίνεται: Εκτιμά ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.

Άρα βγάζει … offside την τρόϊκα και ειδικά την Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ότι μόνο με το 50% του χρέους θα φτάσουμε το 2020 στο έλλειμμα του 120%.


Η Fitch Ratings, αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το «κούρεμα» 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει.


Ένας από τους κυριότερους λόγους γιατί η απομείωση 50% δεν θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους είναι το γεγονός, όπως αναφέρει η Fitch, ότι οι επίσημοι δανειστές (τα κράτη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) διακρατούν το 30% του κρατικού χρέους και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία.


‘Οσο για το ότι το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» κατά 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος συνιστά χρεοκοπία αυτό σημαίνει ότι εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, τονίζεται!


Εδώ πλέον ανακύπτουν και άλλα ζητήματα: Αν ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο της παρέας των μεγάλων οίκων αξιολόγησης (αναμένεται κατά σειρά η Moody’s και τελευταία η S&P) και πουν και αυτοί ότι πρόκειται για χρεοκοπία, αυτομάτως η ΕΚΤ βάσει του καταστατικού της θα πρέπει να σταματήσει να εγγυάται την αξία των ελληνικών ομολόγων!


Και βέβαια, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει η απόφαση των τριών και την απόφαση της ISDA για το αν θα συνιστά πιστωτικό γεγονός η ανταλλαγή ομολόγων, μια αξιολόγηση η οποία βέβαια δεν συνδέεται άμεσα με τις αξιολογήσεις των οίκων.


Επιπλέον αρνητική εκτίμηση για τα οφέλη της απομείωσης είναι για τη Fitch οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις της κυβέρνησης καθώς ο κρατικός χρηματοπιστωτικός και μη – χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος έχει έκθεση 84 δισ. ευρώ στα ομόλογα, θα επωμιστεί σημαντικές ζημιές από την απομείωση του 50%.


Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch, σχολιάζοντας τη συμφωνία για απομείωση 21% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, είχε πει ότι θα έβαζε την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default). Στην ίδια απόφαση κατέληξαν και οι άλλοι δύο οίκοι. Τα προβλήματα που δημιούργησαν στις συναλλαγές των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό ήταν τεράστια, αφού πρακτικά έβγαλαν τις ελληνικές τράπεζες από την διεθνή τραπεζική αγορά.


Το πιο εντυπωσιακό είναι η σιωπή του υπουργείου Οικονομικών, της κυβέρνησης γενικότερα, αλλά και των μεγάλων ΜΜΕ που δεν έχουν καν μεταδώσει την είδηση, αρκούμενοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τους πολίτες που «αμαύρωσαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου». Γι αυτούς που αμαυρώνουν τις ζωές των Ελλήνων καθημερινά, δεν λένε τίποτα…


Τμήμα ειδήσεων
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...