Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Διπλωματικός πυρετός για το «μέλλον» της Συρίας - Χάνουν τον ισχυρότερο σύμμαχό τους οι ΗΠΑ - Διακριτική και περιορισμένη στρωτιωτική επιχείρηση επιθυμεί ο Λευκός Οίκος, αλλά η βρετανική Βουλή λέει όχι - Σε πολεμική ετοιμότητα παραμένει η Δαμασκός



 Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο ακανθώδες ζήτημα αντιμετώπισης της συριακής κρίσης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.
Με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ, η βρετανική βουλή καταψήφισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την πρόταση της κυβέρνησης του D. Cameron για άμεση στρατιωτική επιχείρηση έναντι συριακών στόχων.
Μπορεί οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama να τάσσονται υπέρ μιας διακριτικής και περιορισμένης επέμβασης στη Συρία, ωστόσο χάνουν τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους - τη Βρετανία - στον αγώνα αναζήτησης μιας ευρείας και διεθνούς συναίνεσης....
Την ίδια ώρα σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η Δαμασκός, παραμένοντας σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.
Για λόγους προστασίας, ο συριακός στρατός προχωρά στην εκκένωση στρατιωτικών βάσεων, ενώ μετακινεί πυραύλους.

Βρετανία: Έχασε μια συμβολική αλλά σημαντική ψηφοφορία ο D. Cameron


Ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron έχασε μια συμβολική, αλλά άκρως σημαντική ψηφοφορία.
Με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ η βρετανική βουλή απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης Cameron για συμμετοχή της Βρετανίας στις επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βρετανία.
"Θα σεβαστώ τη βούληση του κοινοβουλίου και θα πράξω ανάλογα. Δεν θα εγκρίνω μια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.
"Είναι προφανές πως η βρετανική βουλή είναι αντίθετη με το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία", πρόσθεσε ο Cameron.

Διακριτική και περιορισμένη επέμβαση επιθυμούν οι ΗΠΑ

Ήδη ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε από την Τετάρτη το στίγμα της επόμενης σύρραξης, καθιστώντας σαφές πως θα είναι «πολύ διακριτική και περιορισμένη».
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να απορρίψει τις συγκρίσεις με τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2004, καθώς όπως υπογράμμισε η νέα επιχείρηση θα είναι «κλειστού» τύπου.
Σε δηλώσεις του μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο της Μ.Βρετανίας της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο υπ.Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να βρουν έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα.
«Είναι ο σκοπός του προέδρου Obama και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Hagel, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.
«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η βρετανική βουλή επεσήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία.

Σε πολεμική ετοιμότητα η Συρία - Εκκενώνονται βάσεις και μετακινούνται πύραυλοι

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Assad μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους.
Σύροι αντάρτες είδαν να απομακρύνονται δεκάδες κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Scud. Οι ανιχνευτές των ανταρτών ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους τυλιγμένους με προστατευτικά και φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας και πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει απομακρυνθεί από τα κτίρια όπου στεγάζονται τα γενικά επιτελεία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, στην κεντρική Δαμασκό.

Kαμία ουσιαστική πρόοδος στη συνάντηση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Kαμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντηση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η συνάντηση που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, B. Obama.
Πάντως, χθες, παρατηρήθηκε μια απόπειρα αναδίπλωσης της Δύσης, όχι ως προς την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης προς τη Συρία, αλλά ως προς τον χρόνο της επέμβασης. Μετά τη Γαλλία  και η Μ. Βρετανία επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, αίροντας τις απειλές της περί άμεσης επίθεσης στο καθεστώς του Bashar al-Assad.
Ειδικότερα, το σύνολο των χωρών της Δύσης λειαίνει την στάση της καθώς αναμένει το πόρισμα των ελεγκτών των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επίκειται να εκδοθεί τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Πάντως, εντός της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα έκθεση των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών για τη Συρία.
Παρά τη διάχυτη βεβαιότητα της διεθνούς κοινής γνώμης περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, καμία χώρα δεν αναλαμβάνει το ρίσκο κήρυξης ενός εξαιρετικά επικίνδυνου πολέμου, δεδομένης της στήριξης που παρέχουν στη Συρία, Ιράν, Κίνα και Ρωσία.
Μάλιστα, ένας εκ των ισχυρότερων υπέρμαχων της άμεσης επέμβασης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, D. Cameron, διαβλέποντας τις εσωκομματικές και εγχώριες αντιδράσεις, αναδιπλώθηκε, καθιστώντας σαφές πως η Βρετανία θα αναμένει την οργανωμένη «απάντηση» των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την αισθητή οπισθοχώρηση, τα τύμπανα του πολέμου δεν σιγούν, απλά αναβάλλονται για λίγες ημέρες, καθώς το σύνολο των χωρών της Δύσης υπογραμμίζει συνεχώς την ανάγκη «απάντησης» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του Σύριου Προέδρου, Bashar al-Assad.
Ωστόσο, η «απάντηση» όπως επισημαίνουν, πρέπει να έρθει οργανωμένα και κυρίως, δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η κήρυξη πολέμου δίχως την σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ εγείρει μείζονα ζητήματα.

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για τη Συρία

Ευρεία σύσκεψη για τη φλέγουσα κατάσταση στη Συρία, θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης.
Επί τάπητος θα τεθεί η επικείμενη ελληνική στάση ενώπιον των επιλεχθέντων από τη διεθνή κοινότητα λύσεων.
Το παρών στην σύσκεψη θα δώσπουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Merkel και Putin ζητούν πολιτική λύση

Εκτός από τον Β. Οbama και με τον Ρώσο πρόεδρο, V. Putin, επικοινώνησε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, προκειμένου να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές ως προς το ζήτημα της Συρίας.
Αμφότεροι, κατέστησαν αναγκαία την έκδοση του πορίσματος των ελεγκτών του ΟΗΕ προκειμένου να καθορίσουν την μετέπειτα στάση τους, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως η λύση μπορεί να δοθεί και με πολιτικό τρόπο. «Υπογραμμίστηκε η σημασία της εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», σημείωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Merkel ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να επιδιώξει να δοθεί μια γρήγορη, διεθνής αντίδραση στη συριακή κρίση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η καγκελάριος ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια γρήγορη, ομόφωνη, διεθνή απάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Assad (πρόεδρος Συρίας): Θα υπερασπιστούμε τη Συρία έναντι οποιασδήποτε επίθεσης

Την πρόθεση του να υπερασπιστεί τη Συρία έναντι οποιασδήποτε επίθεσης εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Bashar al Assad.
Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με αντιπροσωπεία πολιτικών από την Υεμένη, ο Assad υποστήριξε ότι οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του για την προάσπιση της ιστορίας και της θέλησης του λαού για ανεξαρτησία.
«Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Assad.






www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...