Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Του αφαίρεσαν το ντοκτορά

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ

Ο ίδιος υποστήριζε ότι «πολύ λίγα αποσπάσματα» της διδακτορικής εργασίας του ήταν υπό αμφισβήτηση, όμως το Πανεπιστήμιο της Βόνης είχε άλλη γνώμη.
Από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελεύθερων, Γιώργο Χατζημαρκάκη,
αφαιρέθηκε ο τίτλος του διδάκτορα με την αιτιολογία της εκτεταμένης λογοκλοπής.
Επειτα από διαδικασία αρκετών εβδομάδων, η εξεταστική επιτροπή του Πανεπιστημίου της Βόνης αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του διδάκτορα από τον Γ. Χατζημαρκάκη. Η εκτίμησή της ήταν πως «σε πολλά σημεία έκανε χρήση κειμένων άλλων συγγραφέων χωρίς την προβλεπόμενη αναφορά σε αυτούς παρά σε μερικές υποσημειώσεις» και πως «περισσότερο από το μισό της διδακτορικής εργασίας του ήταν προϊόν από άλλες πένες». Οπως δήλωσε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου, Γκίντερ Σουλτς, «στο μέλλον θα καταβάλλουμε εντονότερες προσπάθειες ν' αποφευχθούν τέτοια λάθη».
Ο Γ. Χατζημαρκάκης κατέθεσε την εργασία του και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2000. Την επιμέλεια της εργασίας είχαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Ντέτλεφ Κάρτεν (εν τω μεταξύ συνταξιούχος) και ο επίτιμος Ούβε Χολτς, από τους οποίους προφανώς διέφυγε ό,τι διαπίστωσαν χρόνια αργότερα ερευνητές της διαδικτυακής πλατφόρμας VroniPlag.
Ο ίδιος ο Χατζημαρκάκης διατείνεται ότι τη συγκεκριμένη μέθοδο παράθεσης αποσπασμάτων και υποσημειώσεων γνώρισε και υιοθέτησε το 1995 ως ερευνητής στην Οξφόρδη. Πρόκειται για ακόμη μία αφαίρεση διδακτορικού τίτλου λόγω λογοκλοπής μετά τις περιπτώσεις του Γερμανού πρώην υπ. Αμυνας, Κ.-Τ. φον Γκούτενμπεργκ και της ευρωβουλευτού Σιλβ. Κοχ - Μέριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...