Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Δικαστική απόφαση κατά της μείωσης μισθών

 meiwsi

Η πρώτη απόφαση που «κοντράρει» τις μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Θήβας και έχει περισσότερο ηθική, παρά ουσιαστική σημασία, δεδομένου ότι θα υπάρξουν… περαιτέρω αξιολογήσεις του θέματος σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο.

Με την απόφαση «παγώνουν» οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων της ΕΑΒ, καθώς κρίνεται
αντισυνταγματική όχι μόνο η νομοθετική κατάργηση των επιχειρησιακών τους συλλογικών συμβάσεων, αλλά και «η ισοπεδωτική εξομοίωση» των εργασιακών τους όρων με εκείνους που ισχύουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών απαντά ουσιαστικά στον Μνημονιακό Νόμο 4093/12 που ενέταξε τους εργαζομένους της ΕΑΒ στο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κρίνοντας ότι έτσι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

Μάλιστα με την απόφαση επανέρχονται οι αποδοχές των εργαζομένων στο επίπεδο της 31ης/12/12 (προσθέτοντας δηλαδή στον καθένα ποσά από 238 έως 742 ευρώ που ισοδυναμούν με τις τελευταίες περικοπές).

Επισημαίνεται πως το δικαστήριο αξιολογεί και το γεγονός ότι επρόκειτο για την 5η κατά σειρά δραστικότατη μείωση των αποδοχών την τελευταία διετία.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν το σωματείο και εργαζόμενοι της ΕΑΒ διαμαρτυρόμενοι για την εξομοίωση με το Δημόσιο, την παράκαμψη των επιχειρησιακών συμβάσεων και τη δραστική μείωση των αποδοχών, ώστε να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Το δικαστήριο στιγματίζει το γεγονός ότι παραβλέπεται πλήρως η εξειδικευμένη φύση των υπηρεσιών των εργαζομένων, που με διαρκή επιμόρφωση και εξειδίκευση έχουν φέρει την επιχείρηση σε πρωτοποριακή θέση παγκοσμίως, με διεθνή συμβόλαια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και άμυνα.

Του Παναγιώτη Στάθη – capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...