Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Τι θα γινόταν αν τις Θερμοπύλες τις φύλαγε ο Εφιάλτης ή την Αλαμάνα ραγιάς;


Τι θα γινόταν αν τις Θερμοπύλες τις φύλαγε ο Εφιάλτης ή την Αλαμάνα ραγιάς;
Αυτό που είναι αναμφισβήτητο από τη συν/ξη Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι πως οι ΗΠΑ ανησυχώντας σφοδρά με την εκρηκτική πολιτική-στρατιωτική-κοινωνική ρευστότητα στη Μέση Ανατολή και την ανατολική
Μεσόγειο, προχωρούν σε αναβάθμιση της σχέσης τους με την Ελλάδα. Υποτίθεται θα ενισχύσουν οικονομικά και στρατιωτικά την χώρα μας και πολιτικά ήδη επιχειρούν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική θηλειά της Τρόικας.
Αλλά ως υπερδύναμη και μάλιστα απειλούμενη είτε από οικονομική ύφεση εξαιτίας κυρίως της Ευρωζώνης είτε πολιτικά από τις ανερχόμενες BRICS και κυρίως την Κίνα και τη Ρωσία, δεν πρόκειται να χαρίσουν οτιδήποτε ούτε είναι φιλοπτωχο ή φιλανθρωπικό ίδρυμα. Να ενισχύσουν τις θέσεις τους θέλουν και το επιχειρούν, σε μία ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου όπου εντοπίζονται παλαιά μεν αλλά και τεράστια νέα ενεργειακά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και το κρίσιμο- κρισιμότατο- ερώτημα είναι, πώς;
Δεδομένα είναι:

  • Η Τουρκία και ο Ερντογάν κλυδωνίζονται πρωτοφανώς, ύστερα όχι μόνο από την πρόσφατη μαζική εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ αλλά και από την ανατροπή του στρατηγικού συμμάχου και εταίρου Μόσρι στην Αίγυπτο.
  • Οι Κούρδοι πλέον αποτελούν δραστήριο παράγοντα των εξελίξεων στην περιοχή, αναλαμβάνοντας μάλιστα εσχάτως να ανακόψουν την επέκταση της αλ Κάιντα μέσω της Συρίας. Οπότε και ο πόθος τους για εθνική αυτοδιάθεση γίνεται περισσότερο εφικτός και εγγύτερος.
  • Το Ισραήλ σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τείνει να απομονωθεί περισσότερο μεταξύ μουσουλμανικών καθεστώτων και απειλείται όχι μόνον από το Ιράν αλλά και από τα ακραία ισλαμιστικά ένοπλα κινήματα, που έχουν λαϊκή υποστήριξη. ( Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής και ύστερα από την επέμβαση στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ, έχουν επιτύχει να στρέψουν όλα τα γειτονικά καθεστώτα ( πλην της Ιορδανίας ) εναντίον τους ενώ το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο αποτελεί ίσως “το κουτί της Πανδώρας” . Αν δεν υπήρχε ο θρησκευτικός-δογματικός διχασμός μεταξύ των Αράβων- που βέβαια εκτρέφεται από τις κάστες των φεουδαρχών και εμίρηδων που θέλουν τα βασικά προνόμιά τους δυναστεύοντας τους λαούς τους- ο χάρτης της Μ.Α. θα ήταν διαφορετικός ).
  • Τα ενεργειακά αποθέματα των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι, ως κοινά γίνεται αποδεκτό, ικανά να καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη την Ευρωζώνη από την Ρωσία αλλά και να ανακόψουν επενδυτικά την ελλοχεύουσα οικονομική ύφεση στις Δυτικές οικονομίες.
  • Δεν πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί η στρατηγική αναδιάταξη στην περιοχή, με αναδιανομές επιρροής και αναθεωρήσεις συνόρων. Εφόσον εμφανιστεί Κουρδιστάν προφανώς θα απαιτηθούν ανταλλάγματα από την Τουρκία. Και εφόσον διασυνδέονται ενεργειακά οι Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα γιατί να μην “ομογενοποιηθούν” και πολιτικά υπό την αμερικανική “προστασία”; Γιατί λοιπόν να μην επανέλθει το “σχέδιο Ανάν”, με εξαΰλωση του κυπριακού κράτους, την πολτοποίησή του ως συγκολλητικής ουσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ως στρατηγικού μετόπισθεν του Ισραήλ; Γιατί να μη ΛΙΒΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ η Κύπρος; Και γιατί να εναντιωθούν οι Ρώσοι εφόσον λάβουν και αυτοί στρατιωτικές βάσεις ως αντιστάθμισμα για την απώλεια ( και ) της Συρίας; Και γιατί να μη λάβει και η Ελλάδα κάποιο “δωράκι” με την ετικέττα των Σκοπίων ( εντός του ΝΑΤΟ
    βεβαίως ); Και γιατί να μην “αναβαθμιστεί” ” αναπτυξιακά ” με ΕΟΖ ( Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ) όπου θα εκτονώνεται ( δήθεν ) και η πίεση της λαθρομετανάστευσης;
    Συντομότατα θα μάθουμε αν ” το μοιραίο έγγονο των Mπενάκηδων, ο Aντώνης Σαμαράς ” ( Χρ. Γιανναράς 4/8/13 ” η Καθημερινή ” ) είναι ο ραγιάς στην Αλαμάνα και ο Εφιάλτης στις Θερμοπύλες.
    Νίκος Καραβαζάκης.
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...