Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σχέδιο-Σοκ: Καταργούν τις εργοδοτικές εισφορές στα πρώτα € 400,00 και θα τα πληρώνουμε εμείς!



dimosio
Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές και μαζικές συγχωνεύσεις Ταμείων προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η ατζέντα των αλλαγών θα ανοίξει επισήμως τον Οκτώβριο.

Όπως δημοσιεύει ο “Τύπος της Κυριακής”, το έναυσμα για τις επερχόμενες αλλαγές έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τις πρόσφατες αναφορές του ότι έτσι όπως είναι σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα “δεν είναι βιώσιμο”.
Η ατζέντα των αλλαγών στο ασφαλιστικό θα καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας, με την έναρξη του νέου κύκλου επεξεργασίας προτάσεων.
Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι ακόμα και η κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού με σχέδιο-σοκ της τρόικας που βγαίνει από το συρτάρι για να επιτευχθεί η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2016, που προβλέπει το μνημόνιο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στο σχέδιο αυτό, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ.
Η ”βόμβα” όμως που κρύβει το σχέδιο είναι οτι προτείνεται να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, με αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.
Η πρόταση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση των Εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης
  1. Οι εργοδότες που καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ θα απαλλάσσονται από την καταβολή του δικού τους ποσοστού (28%) για κάθε εργαζόμενο μέχρι ενός καθορισμένου ύψους μισθού, που θα μπορούσε να είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ.
  2. Η βάση για τις εργοδοτικές εισφορές θα μπορούσε να περιοριστεί στους μισθούς που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Δηλαδή, σε έναν μισθωτό των 1.200 ευρώ ο εργοδότης να έχει απαλλαγή εισφορών μέχρι τα 300 ή τα 400 ευρώ και να πληρώνει εισφορές μόνο για τα υπόλοιπα 900 ή τα 800 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ θα ασφαλίζεται μόνο για τα 500 ή τα 400 ευρώ.
  3. Το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από το ανώτατο όριο να μην επωφελούνται  από την ελάφρυνση αυτή. Σήμερα, το ανώτατο όριο μισθού μέχρι του οποίου εισπράττονται εισφορές είναι 5.435 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει ότι αυτό το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 200, 300 ή 400 ευρώ.
  4. Η απαλλαγή αυτή θα επιφέρει απώλεια εσόδων που μπορεί να καλυφθεί είτε με τη μετατόπιση του βάρους στην έμμεση φορολογία, είτε στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
news247.gr
 Freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...