Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό


  • 55
     


 Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό
Σταθόπουλος Σωτήρης
Έτοιμος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα φέρεται να είναι ο Πρωθυπουργός. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους υπουργούς.
Στα πηγαδάκια της βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που υποστήριξαν πως «η επόμενη συνεδρίαση θα έχει διαφορετική σύνθεση» .


Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr
 δύο φαίνεται πως είναι οι λόγοι που οδηγούν τον Αντώνη Σαμαρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
• Οι ενδουπουργικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
• Η απροθυμία ορισμένων υπουργών να προχωρήσουν άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι συγκρούσεις των κυβερνητικών στελεχών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα συνεργάτες του Πρωθυπουργού να γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από κυβερνητικά στελέχη τα οποία βρίσκονται ακόμα και στο ίδιο υπουργείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.
«Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας, πρέπει να ζητάτε τη γνώμη των περιφερειαρχών, χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική. Ο «ξερολισμός» είναι εχθρός μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο και αναφέρθηκε στα πολλά παράπονα που άκουσε από τους περιφερειάρχες πριν από μερικές ημέρες στην συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.
Ο Αντώνης Σαμαράς που έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένα υπουργεία, θα αρχίσει από την Τετάρτη επαφές με τους υπουργούς όλων των υπουργείων.
Πρώτη θα περάσει το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι αρμοδιότητες που θα έχει ο νέος υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του και τον κατάλογο με την πορεία των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει το κάθε υπουργείο και έχουν ήδη διαπιστωθεί αστοχίες σε ορισμένους τομείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναντήσεις θα γίνουν λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας και ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα κατά την αξιολόγηση που θα γίνει από τους δανειστές.
Το θέμα του ανασχηματισμού δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα αν και ο Φώτης Κουβέλης έχει υποστηρίξει πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει του Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσουν χωρίς να πειράξουν τα πρόσωπα που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ, αν και με τα συγκεκριμένους υπουργούς έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα στην συνεργασία του με το μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρώτος μήνας της άνοιξης αναμένεται πως θα είναι αυτός που έχει επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό για να αναοικοινώσει τον ανασχηματισμό καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα έχει εγκριθεί – όπως όλα δείχνουν – και η επόμενη δόση.
Ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμα θέμα το οποίο πάντα απασχολεί τουλάχιστον τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ενημερώνουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...