Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κόλαφος>Πάνε για αναβολή της δόσης του Φεβρουαρίου!




Μπρος βαθύ και πίσω… ρέμα για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά που καλείται χωρίς το σώμα να είναι αρραγές σε νέες αντιδημοφιλείς πολιτικές ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την συνοχή της και σε νέο κύμα αντιδράσεων εκ μέρους της κοινωνίας.
Η προσπάθεια του ΔΝΤ με το mea culpa του.. λανθασμένου πακέτου παρά το εξόφθαλμα αναποτελεσματικό όφελος, δεν αρκεί για την ομολογημένη αναγκαιότητα αλλαγής πορείας, που προφανώς δεν σχετίζεται με την αδυναμία των τελευταίων κυβερνήσεων να καταστείλουν την φοροδιαφυγή, να εκλογικεύσουν τις κρατικές δαπάνες και να λειτουργήσουν με σχετική επάρκεια τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι το Eurogroup συνεπικουρούμενο από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει όλα τα επιχειρήματα για να καθυστερήσει την δόση του Φεβρουαρίου…
 
Θέματα αιχμής οι απολύσεις ΔΥ, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η περιστολή της φοροδιαφυγής.  Διαπιστώνοντας καθυστερήσεις σ'υτούς τους τομείς, το Eurogroup θα αναβάλει τη λήφη απόφασης για εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου.

Βάσει του σχεδιασμού που είχε γίνει τον Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τον Ελλάδα, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα έπρεπε να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών. Ομως, στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) διαπιστώθηκε καθυστέρηση σε μια σειρά θέματα και οι σκληροπυρηνικές χώρες διατύπωσαν για άλλη μία φορά επιφυλάξεις.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η δόση των 2,8 δισ. δίνεται μόνον για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού - καθώς δεν υπάρχουν αυτόν το μήνα πληρωτέες οφειλές προς δανειστές -  οι "απρόθυμοι" εταίροι μας επέστρεψαν στην πάγια τακτική των καθυστερήσεων με διάφορα προσχήματα.

Προεξοφλώντας αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να προλάβει κινδυνολογικά δημοσιεύματα και ανάλογες "κορώνες"  από πλευράς κομμάτων,  διαρρέοντας πληροφορίες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή, το Δημόσιο δεν χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα - άρα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα η καθυστέρηση της δόσης.
 
 
http://www.lykavitos.gr/2013/02/blog-post_7296.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...