Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΙΣΑ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση
Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η λιτότητα και η παρουσία του ΔΝΤ(τρόικας) σε μία χώρα υποβαθμίζει την υγεία και μειώνει το προσδόκιμο όριο ζωής.
Μόλις πριν από μέρες τα δημοσιεύματα μιλούσαν για αύξηση εμφραγμάτων και στρες, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μιλά πλέον για ανθρωπιστική κρίση.
Ο ΙΣΑ έχει ήδη προειδοποιήσει - με αφορμή τις πληροφορίες για νέες περικοπές στην υγεία - πως τυχόν νέες οριζόντιες περικοπές στην υγεία θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ζήτησε ισχυρή πολιτική παρέμβαση ώστε να σταματήσουν οι περικοπές από το χώρο της υγείας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα εκατομμύριο Έλληνες δεν μπορούν να προσέλθουν στον υγειονομικό τους φορέα».
Ο κ. Πατούλης αναφέρει επίσης ότι στη σημερινή εποχή, πέρα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα.
Οι νέες περικοπές στο χώρο της Υγείας με τα νέα μέτρα είναι γεγονός και το έχει ήδη παραδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, καθώς όπως έχει πει, η τρόικα ζητά περικοπές από όλα τα υπουργεία.
Οι περικοπές αυτές θα αφορούν –εκτός των άλλων- αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα, σε νοσήλια αλλά και σε άλλες υπηρεσίες,
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αυξήσει έως και 36 φορές το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων για ιατρικά ραντεβού.
Εκτιμάται ότι για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα ποσά, στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν περικοπές δαπανών σε ιατρικά υλικά και σε κάθε είδους αναλώσιμα, σε φάρμακα μέχρι και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων όπως το ηλεκτρικό, ενώ οι νοσοκομειακές κλίνες θα μειωθούν κατά 10.000, γενονός που -όπως λένε οι ειδικοί- χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα βασικά νοσοκομεία της χώρας.
Την ίδια ώρα σκέφτονται να ιδιωτικοποιήσουν τον καθαρισμό και τη φύλαξη των νοσοκομείων όσο και τη σίτιση των ασθενών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πάντως έχει ήδη ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αδυναμία πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακά τους
Ο ΙΣΑ έστειλε αναφορά στον ΟΗΕ στην οποία τονίζει ότι χιλιάδες Έλληνες ασθενείς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με την αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, να αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα στην αναφορά του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι:
«Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας. Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή.
»Οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί των υπευθύνων, η έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, κινδυνεύουν πλέον να στοιχήσουν ανθρώπινες ζωές»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου