Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ο Ψυχάρης, το Αγιον Ορος κι οι…”ανεπίτρεπτοι υπαινιγμοί”


(σ.σ.netakias – Από ΤΟ ΒΗΜΑ της 13 Οκτωβρίου 1996! Ευχαριστώ τον Αμετανόητο που το εντόπισε. Οποιος κάνει “ανεπίτρεπτους υπαινιγμούς” να του βάλουμε πιπέρι στο…μυαλό. Με τέτοιο ξεκατίνιασμα ΓΑΠ-Συγκοτημάτων, σε λίγο θα ξεπεράσουμε τις “μεσημεριανές” εκπομπές)
 
Υστερα από συνεννόηση με τις Μονές
και τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  13/10/1996, 00:00
 
ΝΕΑ πολιτική Διοίκηση ορίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Αγιον Ορος. Πολιτικός Διοικητής ανέλαβε ο διευθυντής του «Βήματος» κ. Σταύρος Ψυχάρης και υποδιοικητής ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, πτυχιούχος της Νομικής, συνταξιούχος διευθυντής της ΕΥΔΑΠ και σημαίνον στέλεχος
του Συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Ορους» (???). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας επεσήμανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο ορισμός της νέας Διοίκησης έγινε μετά από συνεννόηση με τις Μονές του Αγίου Ορους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, τη σύμφωνη γνώμη του εξέφρασε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευαρέσκεια εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος.
Από το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από εισήγηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη, έστρεψε την προσοχή της ελληνικής Πολιτείας στο παραμελημένο από το κράτος Αγιον Ορος. Ηδη στο Αγιον Ορος εκτελείται ένα πρόγραμμα έργων ύψους 10 δισ. (σ.σ.ν.δραχμές), το οποίο σχεδίασε ο κ. Κώστας Λαλιώτης και χειρίζεται ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χ. Πάχτας, σε συνεργασία με το ΚΕΔΑΚ και τις Μονές. Η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Ορους δεν ασχολείται με οικονομικά θέματα των Μονών αλλά φροντίζει για τη συνολική σχέση της Αθωνικής Πολιτείας με τις ελληνικές κρατικές αρχές. δεδομένου μάλιστα ότι η Αθωνική Πολιτεία τελεί υπό ιδιαίτερο διοικητικό καθεστώς αυτονομίας, κατοχυρωμένο και με την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Η σημασία του Αγίου Ορους, πνευματική ­ κατ’ αρχήν ­ ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και εθνική, καθώς συσσωματώνει τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θησαυρό του Ελληνισμού, έχει μεταβάλει το Αγιον Ορος σε έναν πολύτιμο πρεσβευτή της ελληνικής παράδοσης και της πνευματικής της δημιουργίας. Ρόλος της πολιτικής Διοίκησης του Αγίου Ορους είναι να συμβάλει τόσο στην απερίσπαστη ανάπτυξη της εσωτερικής ζωής των Μονών όσο και στη διευκόλυνση του Ορους στις σχέσεις του με τις πολυδαίδαλες και κουραστικές ­ για τους μοναχούς ­ υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.
Ο νέος πολιτικός Διοικητής του Αγίου Ορους κ. Σταύρος Ψυχάρης, με επιστολή του προς την Ιερά Κοινότητα, υπογραμμίζει ότι σκοπός του είναι ακριβώς αυτός. Ο κ. Ψυχάρηςπροσέθεσε στην επιστολή του ότι η θητεία στη Διοίκηση του Αγίου Ορους δεν μπορεί να σχετίζεται, στην περίπτωσή του, παρά μόνον με προσφορά ανιδιοτελούς έργου. Κατά τούτο, ανακοίνωσε στην Ιερά Κοινότητα ότι εκχωρεί τον μισθό του και κάθε μορφής αντιμισθία που συνδέεται με τη θέση, αυτές δε οι πρόσοδοι, καθόσον διάστημα θα ασκεί χρέη Διοικητού, θα διατίθενται στο Ταμείο της Ιεράς Κοινότητος για σκοπούς που η ίδια θα επιλέξει.
Εν τω μεταξύ από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ:
«Σχετικά με τον διορισμό του Διοικητού του Αγίου Ορους κ. Σταύρου Ψυχάρη, σημειώνονται τα εξής: Ο διορισμός του Διοικητού του Αγίου Ορους είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος, διευθυντής μιας των εγκυροτέρων ελληνικών εφημερίδων και έχει συμμετάσχει στον δημόσιο βίο της χώρας επί μακρό χρονικό διάστημα. Διαθέτει τα τυπικά προσόντα τα οποία ορίζει ο νόμος, ως μέλος διδακτικού προσωπικού Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Ο Διοικητής δεν διαμένει κατά παράδοση στο Αγιον Ορος αλλά το επισκέπτεται συχνά. Στο Αγιον Ορος κατοικεί ο Υποδιοικητής.
Επειδή διατυπώνονται διάφοροι ανεπίτρεπτοι υπαινιγμοί, αποσαφηνίζεται ότι ο Διοικητής του Αγίου Ορους δεν έχει καμία διαχειριστική αρμοδιότητα. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που αφορούν προγράμματα σχετικά με τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Αγίου Ορους ανήκει στις Μονές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Ο ρόλος του Διοικητού είναι να εμπνέει πνεύμα ομονοίας, συνεργασίας και προόδου ώστε να αξιοποιείται το Αγιον Ορος ως θησαυρός που ανήκει σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό.
Ο κ. Ψυχάρης έχει ειδική ενασχόληση εδώ και πολλά έτη με το Αγιον Ορος, το οποίο και επισκέπτεται συχνά. Συγκεντρώνει δε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η τοποθέτησή του να τύχει της ευμενούς αποδοχής και αγαστής συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Μοναστικής Κοινότητος». ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΠΑΛΙ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ της περασμένης Τρίτης κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο της Βουλής ο κ. Παν. Κρητικός. Το πρωί όμως της επομένης διαψεύσθηκαν. Τι ακριβώς είχε συμβεί;
Τετάρτη πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και ζήτησε να επαναπροταθεί ο κ. Κρητικός για τη θέση του αντιπροέδρου αντί του κ. Ι. Διαμαντίδη (που θεωρείται «σημιτικός»), ώστε να μην εμφανιστεί το ίδιο φαινόμενο των λευκών ψηφοδελτίων. Ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε να έχει αντίρρηση, αφού ­ όπως είπε ­ δεν πρότεινε τον κ. Κρητικό όχι για λόγους απόδοσης ή ικανοτήτων, αλλά «γιατί παρέμεινε μεγάλο διάστημα στη θέση αυτή». Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο ΠΡΩΗΝ υφυπουργός κ. Φ. Ιωαννίδης θα αναλάβει νέος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Ιωαννίδης με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...