Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ποιοι και γιατί προεξοφλούν κούρεμα των καταθέσεων;



bank-run
Η φράση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία πρώτο στόχος είναι να αποφύγουμε νέα μέτρα, έχει προκαλέσει αμηχανία στην αγορά, καθώς είναι νωπή και η δέσμευσή του πως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων
και άλλοι φόροι. Κι αυτό γιατί η μόνη λύση για την κάλυψη των επερχόμενων εισπρακτικών και χρηματοδοτικών κενών είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Οι Financial Times επισημαίνουν στη στήλη Brussels Blog ότι τελειώνουν τα λεφτά για την ελληνική διάσωση και γι΄ αυτό το λόγο, τόσο το ΔΝΤ, όσο και ΕΕ πιέζουν ώστε να τελειώσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εντός Ιουλίου. Οι FT αναρωτιούνται πόσο εκτός τροχιάς έχει ξεφύγει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας των 172 δισ. ευρώ.
Το προφανές κενό εκτιμάται σε 3-4 δις. ευρώ, και αν το ΔΝΤ δεν δώσει τελικά το 1,8 δις. ευρώ που οφείλει, τότε το κενό αυξάνεται ανάλογα. Αν συμβεί αυτό, το ελληνικό πρόγραμμα ουσιαστικά θα «ξεμείνει» από ρευστό στα τέλη Ιουλίου 2014. Το ΔΝΤ λέει πως πρέπει η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 12 μήνες, αλλιώς δεν μπορεί να εκταμιεύσει ρευστό, κι αυτό σημαίνει ότι μετά τον Ιούλιο θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές.
Αλλά δεν είναι μόνο το ΔΝΤ, και η Κομισιόν στην έκθεσή της εξηγεί ότι στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2014, πρέπει να εκταμιευτούν οι δόσεις 2,3 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα) του αρχικού σχεδίου, που όμως δόθηκαν για να καλυφθεί το τρέχον κενό. Έτσι, οι τρέχουσες δόσεις από 3,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να ήταν, έγιναν 10,3 δισ. ευρώ.
Από τα λεφτά που έχει δεσμευτεί να δώσει η ΕΕ έχει διανείμει τα 130,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να δώσει η ΕΕ. Μένουν λοιπόν μόνο 14 δισ. ευρώ. Οι σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε χθες το euro2day.gr έκαναν τον γύρο της χρηματο-οικονομικής πιάτσας και συζητήθηκαν μεταξύ των αναλυτών που φοβούνται πλέον ότι το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων επανέρχεται δριμύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...