Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μία «εθνική» αποστολή, αργά, το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου…


world
Ένα ραντεβού, κάτω από πέπλο απόλυτης μυστικότητας, που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα.
Γράφει ο Τειρεσίας
Το ραντεβού είχε κλειστεί κάτω από ένα πέπλο απόλυτης μυστικότητας 48 ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν είχε καταγραφεί καν στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που «κρατούν» οι γραμματείς του, που βρίσκονται στον προθάλαμο
του, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ψηλός, αδύνατος, καλοντυμένος κύριος, που πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου και κατευθύνθηκε στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ψιθύρισε απλώς μια «καλησπέρα» και το όνομα του και κατευθύνθηκε στα ενδότερα. Η ώρα ήταν περασμένες 9.30 μμ και η κίνηση μέσα στο κτήριο, αλλά και στους πέριξ δρόμους, είχε αραιώσει.
Πολύ αργότερα θα γίνονταν γνωστό ότι ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες μάνατζερ της διασποράς, με έδρα την Ελβετία, ο Τέλης Μυστακίδης (είναι επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, ομίλους στο χώρο της ενέργειας, αλλά και των αγορών παραγώγων, της Glencore). Τον συνόδευαν άλλοι δύο τύποι, ανάλογης σωματοδομής και ύφους, με εξαιρετικά ενδιαφέρον backround: επρόκειτο για τον προσωπικό του χρηματιστή, που είχε ταξιδέψει μαζί του από τη Γενεύη, και έναν φίλο του, διαχειριστή μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού fund. Η συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Οι τρεις άντρες χαιρέτησαν το ίδιο αθόρυβα και έφυγαν από το Μέγαρο κατά τις 10.00 μμ με κατεύθυνση το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, όπου είχαν καταλύσει.
Η επίσκεψη Μυστακίδη στην Αθήνα – και κυρίως στο πρωθυπουργικό γραφείο – έγινε μεγάλη προσπάθεια να μείνει κρυφή. Αιτία; Ο σκοπός της. Ο Έλληνας μάνατζερ είχε ανταποκριθεί στο προσκλητήριο που είχε απευθύνει λίγες μέρες νωρίτερα, κρυφίως, ο πρωθυπουργός, προς επιλεγμένα “μεγάλα” ονόματα του επιχειρείν, εντός και εκτός συνόρων, για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μυστακίδης, ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα 2 – 3 ώρες πριν συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, πριν πάει στο Μαξίμου, συναντήθηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου του με επιλεγμένους “ανθρώπους του” στην Ελλάδα. Εκεί τους ρώτησε για το αν έπρεπε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι απαντήσεις που έλαβε ήταν (οι περισσότερες) αρνητικές. Ο ίδιος όμως επέμενε: θα έλεγε “ναι”. Όπερ κι εγένετο λίγο μετά.
Λίγοι, ελάχιστοι, απ αυτούς που αντιλήφθηκαν την παρουσία του εδώ εκείνες τις ώρες, επιμένουν ότι “αυτό το «ναι», το είδε κάτι σαν …εθνική αποστολή. Περιέργως πως, για έναν επιχειρηματία αυτού του είδους και αυτής της φιλοσοφίας. Και για να αποδείξει πόσο σοβαρά την εξέλαβε αυτή την αποστολή, έφερε μαζί του και τον προσωπικό του χρηματιστή, αλλά και τον φίλο του, διαχειριστή του fund, για να προσθέσει κι αυτός το …κάτιτις του. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Ο Μυστακίδης, με τους δύο συνεργάτες του, διανυκτέρευσαν στο «Μεγάλη Βρετανία» και την επομένη το πρωί, στις 7 πμ, αναχώρησαν για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όχι για να προλάβουν κάποια τακτική πτήση για Γενεύη, αλλά για να επιβιβαστούν στο ιδιωτικό λίαρ τζετ του Μυστακίδη που τους περίμενε με τις μηχανές αναμμένες. Αργότερα, την ίδια μέρα, ο Έλληνας μάνατζερ ήταν προγραμματισμένο να υπογράψει μια ιστορική στρατηγική συμμαχία για την εταιρία του. Υπό κανονικές συνθήκες, λένε οι συνεργάτες του, δεν θα είχε κοιμηθεί ούτε λεπτό, όλο το βράδυ, μελετώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες του deal. Προτίμησε ωστόσο να ταξιδέψει για κάτι λιγότερο από 14 ώρες στην Αθήνα, για να ανταποκριθεί στο προσκλητήριο Σαμαρά.
Προφανώς, το γεγονός δεν θα περάσει απαρατήρητο από την Αθήνα. Για την ιστορία – και όχι μόνο – να σημειωθεί ότι σε ανάλογα προσκλητήρια ανταποκρίθηκαν και άλλοι, επιλεγμένοι, μάνατζερ και επιχειρηματίες της διασποράς. Ορισμένοι μάλιστα ταξίδεψαν γι αυτόν τον σκοπό από πολύ πιο μακριά, για να βρεθούν στην Αθήνα. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν τελικώς αυτό το ταξίδι τους θα αποδώσει καρπούς στην πράξη.
voria.gr
Freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...