Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Παζάρι μέχρι τελικής πτώσεως για τη... δόση μας


Με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ δεν θα απορρίψει ως «ημίμετρα» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσέρχεται αυτή τη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας.
Τίποτα δεν εξασφαλίζει όμως στην ελληνική πλευρά πως θα δοθεί σήμερα το πράσινο φως για
την εκταμίευση της δόσεως "μαμούθ" των σχεδόν 45 δισ. ευρώ, αλλά ενδεχομένως το ελληνικό "δράμα" να παραταθεί έως και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.
Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονταν όλο το σαββατοκύριακο σε ανοιχτή γραμμή. Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου φάνηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να κάνουν δεκτές σημαντικές παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, που θα μειώσουν σημαντικά το δανεικό βάρος της χώρας. Στις προτάσεις τους αυτές όμως, είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, αν και βάζει «νερό στο κρασί του» ως προς το κριτήριο της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους, επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι απαιτείται και ένα πρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα στα οποία φαίνεται καταρχήν να συναινούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εν μέρει ή εν όλω, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 ή και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν ευρωπαϊκές πηγές, οι 17 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
· Μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού έως και 90 μονάδες βάσης (0,9%).
· Άτοκη περίοδο χάριτος για τουλάχιστον 4 ή έως και 10 χρόνια στην αποπληρωμή τόκων (ή και χρεολυσίων ακόμα).
· Παραίτηση της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το σύνολο ή μέρος τουλάχιστον των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, που θα αποδοθούν στη χώρα μας.
· Έγκριση σχεδίου για μαζική επαναγορά ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε έως και 70% χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία, με δάνειο που θα δώσει το EFSF.
Πριν απ’όλα όμως, σήμερα θα φανεί αν το ΔΝΤ αποδέχεται τα μέτρα αυτά σαν «λύση», αντί ν αναγκαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαρίσουν στη χώρα μας ένα μέρος από τα δάνεια που της χορήγησαν με τα δύο Μνημόνια ως τώρα. Το ΔΝΤ φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να θεωρήσει -με τα μέτρα που θα ληφθούν- το ελληνικό χρέος «βιώσιμο», έστω και αν ανέρχεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και όχι στο 120% που είχε τεθεί ως κριτήριο.
Και πάλι όμως ενδέχεται το ΔΝΤ να κρίνει αναγκαίο να υπάρξει και ένα νέο «κούρεμα». Κάτι τέτοιο το αποκλείει επισήμως το Βερολίνο, αν και πληροφορίες από τη Γερμανία αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο (για κούρεμα έως και 50%) αλλά αφού περάσουν οι γερμανικές εκλογές και με ορίζονται έως… το 2015.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα πως αν δεν συμφωνήσουν άμεσα όλοι σε μία λύση και δεν δοθεί η δόση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για όλους, αφού το κόστος της «μη λύσης» είναι μεγαλύτερο από της οποιασδήποτε λύσης μπορούσε τελικώς να δοθεί στην παρούσα φάση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...