Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ασφαλιστικό…….


Συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ 1998-2007Σήμερα διάβαζα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις δηλώσεις μνημονιακών….διαρροών και εκατέρωθεν διαψεύσεων για το ασφαλιστικό.Είναι φανερό ότι άρχισε να λειτουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και η τακτική  «bad & good cop». Μάλιστα επειδή δεν υπάρχει αντίδραση(πολιτική και κοινωνική),  είναι αυταρχικός και ήδη τα άκρα…τρίβουν τα χέρια τους.
Όπως σχολίασα χτες, σε ένα σωστό δομημένο κράτος  και σε μια ευνοούμενη πολιτεία, το ασφαλιστικό έχει να κάνει με τις εξής ελάχιστες αλλά βασικές παραδοχές :…..
α) δημογραφικό,
β) ανεργία,
γ)διαχείριση
και δ) εισφορές.
Όταν λοιπόν αποτυχαίνεις και στις 4, τότε έρχεται και η κατάρευση. Aυτό ισχύει και για την ιδιωτική ασφάλιση, διότι όταν δεν έχεις…πελάτες, πως θα διαχειριστείς τις εισφορές.!!!!
Επίσης ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μ.ο. ηλικίας της σύνταξης στην Ελλάδα είναι ίδιος με αυτόν της Γερμανίας(προφανώς και εκεί έχει 50άρηδες συνταξιούχους), ενώ και οι δαπάνες διαχρονικά ήταν στο μ.ο. της ΕΕ(10% του ΑΕΠ) όπως μας αποκαλύπτουν σχεδόν όλες οι μελέτες(Allianz 2011, Levy Institute κλπ).
Θα έλεγα ότι το ασφαλιστικό είναι ένα από τα άρρηκτα κομάτια που συγκροτούν το λεγόμενο Κοινωνικό Κεφάλαιο. Ήρθε λοιπόν και το μνημόνιο, όπου ως αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική, ενίοτε δε και σε ανθρωπιστική.
Το ασφαλιστικό δεν λύνεται με περικοπές  αλλά με αύξηση των …πελατών(δημογραφικό, αύξηση απασχόλησης) και εσόδων(εισφορές). Κάτι που δεν κάνει η μνημονιακή κυβέρνηση(φορολόγηση παιδιών, εισφοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, κοινωνικός αυτοματισμός κλπ).
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...