Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κόλαφος το κατηγορητήριο για τον Λαυρεντιάδη

 

«Καταπέλτης» είναι το κατηγορητήριο που βαρύνει τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον τρόπο που μεθόδευσε τις δανειοδοτήσεις των εταιρειών του από την Proton Bank, πετυχαίνοντας την αφαίμαξη περισσοτέρων από 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά 33 άτομα κατηγορούνται ότι συγκροτούσαν μαζί με τον Λ. Λαυρεντιάδη δομημένη και διαρκή δράση, επιδιώκοντας τη διάπραξη σειράς κακουργημάτων, από το Δεκέμβριο του 2009 έως τουλάχιστον το Δεκέμβριο του 2011. Ακόμη μάλιστα και μετά την τυπική αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου της Proton Bank τον Ιανουάριο του 2011, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε καταφέρει να
συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο, μέσα από τα πρόσωπα που είχε φροντίσει να οριστούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή των αρμοδίων επιτροπών για την εξασφάλιση των πιστοδοτήσεων.

Τα άτομα αυτά που ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του, τελούσαν υπό τις εντολές του, όπως τονίζει το κατηγορητήριο. Ο προφυλακισμένος πλέον επιχειρηματίας έπαυσε ή υποβάθμισε τα διευθυντικά στελέχη που δεν ήταν υπό τον έλεγχό του για να εξασφαλίσει την άμεση και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση των εταιριών του με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική επιστροφής στις θέσεις τους. Αγνοώντας τον πιστωτικό κίνδυνο, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εγκρίθηκαν τα δάνεια με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια του Λ. Λαυρεντιάδη, τα οποία περιελάμβαναν οικονομικά στοιχεία, η εγκυρότητα των οποίων ήταν από την πρώτη στιγμή αμφίβολη, ενώ δεν είχαν ελεγχθεί ούτε από ορκωτούς ελεγκτές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αρμόδια για την άσκηση εποπτείας όργανα της Τράπεζας της Ελλάδας παραπλανήθηκαν και δεν αντιλήφθηκαν όσα γίνονταν για να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα της Proton Bank. Μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο των 136 σελίδων αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι:

«Ενώ γνώριζαν πως η Alapis είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δις. ευρώ στις 31.12.10 και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank, με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιριών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που όμως ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων και όχι των επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων, δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνικών εξαγοράς εταιριών, κάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεις, δανείων κλπ) που χρηματοδοτήθηκαν από την άνω τράπεζα.

Γι’ αυτό το σκοπό ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε από την τραπεζική εταιρία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ” το 31,3% της PROPTON BANK το Δεκέμβρη του 2009. Ασκώντας καταχρηστική εξουσία διόρισε στο Δ.Σ. πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. για τα ατομικά και εταιρικά του συμφέροντα. Αποδυναμώσατε δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας ώστε να πετύχετε ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων η στενή συνεργάτιδα του Λ. Λαυρεντιάδη και τελούσα υπό τις εντολές του, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, που στερείτο βασικών γνώσεων επί τραπεζικών θεμάτων, πιστωτικού κινδύνου και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

-Ο Λαυρεντιάδης διατέλεσε μεν τυπικά πρόεδρος του Δ.Σ. από 4.1.10 έως 31.2.11 αλλά κατ’ ουσίαν ενεπλάκη ενεργά στη διοίκηση μέσω ειδικών οδηγιών και εντολών προς τα μέλη του Δ.Σ., ακόμα και μετά την τυπική αποχώρησή του από το Δ.Σ..

Πετύχατε την εκταμίευση κεφαλαίων της τράπεζας που υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ μέσω συμβάσεων πιστοδοτήσεως κάθε είδους (κάλυψη ομολογιακών δανείων, συβάσεις πιστώσεως, σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό και αυξήσεις πιστωτικών ορίων, δανειακές συμβάσεις) που διοχετεύθηκαν στο Λ. Λαυρεντιάδη και στις εταιρίες του ομίλου του, μέσω των φερομένων τυπικά ανεξάρτητων από τον όμιλο εταιριών του πιστοδοτούμενων προσώπων, προς όφελός του, ακόμα και υπό περιστάσεις υπεξαιρέσεως, επί ζημία της τράπεζας, αφού ενόψει των περιστάσεων υπό τις οποίες εγκρίθηκαν και εκταμιεύθηκαν τα ποσά αυτά, με συνοπτικές διαδικασίες, δεν υπήρχε καμία προοπτική ανάκτησής τους, όπως προσεπιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων συμβάσεων καταγγέλθηκε λόγω σοβαρών παραβάσεων των συμβατικών υποχρεώσεων των τυπικώς αντισυμβαλλομένων της άνω τράπεζας, ενώ κατά το σκέλος που εξοφλήθηκαν εν όλω ή εν μέρει κάποιες από τις υποχρεώσεις που ανελήφθησαν έναντι της τράπεζας, η εξόφληση αυτή δεν έγινε με διαθέσιμα των πιστοδοτούμενων προσώπων, λόγω ευδοκιμήσεως των επιχειρηματικών σχεδίων που χρηματοδοτήθηκαν, αλλά είτε με κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτήσεων είτε με κεφάλαια του Λαυρεντιάδη και των εταιριών του, γεγονός που καταδεικνύει άμεσο και αποφασιστικό έλεγχο εκ μέρους του εν τοις πράγμασι στη λειτουργία των πιστοδοτηθέντων προσώπων.

-Το γεγονός ότι η εν λόγω δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τα φερόμενα επιχειρηματικά σχέδια εγκαταλείφθηκαν και ήταν οπωσδήποτε αδύνατη η εξυπηρέτηση των υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων που βάρυναν τις πιστοδοτηθείσες εταιρίες, εντούτοις πολλές από αυτές μεταβιβάστηκαν αιφνιδιαστικά υπό άγνωστες περιστάσεις, εν αγνοία της τράπεζας που τις χρηματοδότησε σε κυπριακή εταιρία με τη επωνυμία MIDEAS HOLDINGS LTD που ελέγχεται από τον Λαυρεντιάδη μέσω παρένθετων προσώπων, ενώ η συνεργασία του με πολλούς από τους άνω συνεργούς του συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις δανειακές υποχρεώσεις των εν λόγω πιστοδοτηθέντων από τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις εξυπηρετήθηκαν με δικά του κεφάλαια».

Η ζημία


Με τις ενέργειες αυτές επήλθε -άλλως οπωσδήποτε απειλήθηκε- ζημία:

-Της τράπεζας PROTON BANK η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε.

-Των μετόχων της λόγω του εκμηδενισμού της αξίας των μετοχών τους, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού δημοσίου που κάλυψε πάνω από 17 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,49 ευρώ η κάθε μια, με τη διάθεση σχεδόν 80 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της υπαγωγής της τράπεζας στις διατάξεις περί στήριξης του τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη ότι οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς μετόχους, κοινούς και προνομιούχους, παρέμειναν στο παθητικό της υπό εκκαθάριση τράπεζας.

-Του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 250 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΕΑΣ PROTON BANK.

-Του Ταμείου Εγγύησης καταθέσεων το οποίο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 862 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της διαφοράς αξίας μεταξύ των μεταβιβασθέντων στο νέο πιστωτικό ίδρυμα από των υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

-Της Τράπεζας της Ελλάδας.

-Της ΝΕΑΣ PROTON BANK στο ενεργητικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα επίμαχα δάνεια οι συμβάσεις των περισσότερων εκ των οποίων καταγγέλθηκαν λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...