Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί ο Αβραμόπουλος φώναξε εισαγγελέα στο ΥΠΕΞ για 176 ΜΚΟ

Γιατί ο Αβραμόπουλος φώναξε εισαγγελέα στο ΥΠΕΞ για 176 ΜΚΟ
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Τα σπασμένα ενός απίστευτου «πάρτυ» στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έγινε με τη συμμετοχή 176 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προσπαθεί να συμμαζέψει ο υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πήρε τη σώφρονα απόφαση να ζητήσει τη συμμετοχή εισαγγελέα στην ειδική επιτροπή που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες.
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από έγγραφο που απέστειλε ο επικεφαλής της ελληνικής
διπλωματίας στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξαρτήτου βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, από το υπουργείο Εξωτερικών έρρευσαν εκατοντάδες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η έρευνα πηγαίνει πίσω έως το 2000, μετά την εκλογική νίκη του κ. Κώστα Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ύστερα από εντολή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των δαπανών προς τις ΜΚΟ από το 2002 στο 2003, όταν τα κονδύλια ανήλθαν σε 18,096 εκατομμύρια ευρώ! Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που περιήλθε σε γνώση του υπουργού Εξωτερικών αφορά στην τακτική που ακολουθήθηκε επί υπουργίας κ. Δημήτρη Δρούτσα το 2010, όταν η χώρα συνήψε το Μνημόνιο και δεσμεύθηκε για περιστολή των δημοσίων δαπανών.
Επισήμως ο κ. Δρούτσας ανακοίνωσε τη δραστική περικοπή των κονδυλίων προς τις ΜΚΟ σε 1,95 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε από τον έλεγχο μια αδικαιολόγητη αύξηση στα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια». Εκείνη τη χρονιά προβλέπονταν δαπάνες 18 εκατ. ευρώ και τελικά δόθηκαν 56,073 εκατ. ευρώ! Μια χρήσιμη λεπτομέρεια από το ρεπορτάζ: ο (κυπριακής καταγωγής και θερμός υποστηρικτής του σχεδίου Αννάν) κ. Δρούτσας ήταν στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από το 1999 ενώ χαρακτηρίσθηκε και «κηπουρός» του πρώην πρωθυπουργού.
Αβραμόπουλος προς Μουζακίτη
Τα στοιχεία αυτά ώθησαν τον ο κ. Αβραμόπουλο να ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη σε συνεννόηση με τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου. Ο υπουργός επέτρεψε μάλιστα στην οικονομική εισαγγελία να έχει πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία, έγγραφα και διαδικασίες που αφορούν στις μυστικές δαπάνες που έγιναν από το 2009 έως και φέτος.
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ, κανείς πολιτικός προϊστάμενος -με εξαίρεση τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του διπλωματικού σώματος- δεν άγγιξε αυτό το τόσο λεπτό και κρίσιμο ζήτημα με το οποίο ασχολούνταν πρόσωπα του υψηλοτάτου επιπέδου της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά, πρόσωπα που γνωρίζουν τον κ. Αβραμόπουλο επισημαίνουν ότι ο υπουργός θέλει να έχει σαφή εικόνα για όσα συμβαίνουν στο χαρτοφυλάκιό του και να γίνει επιτέλους συγκεκριμένος κατάλογος ΜΚΟ που μπορούν να προωθήσουν έργο εθνικού χαρακτήρα.
Έλεγχοι ΣΔΟΕ στο ΥΠΕΞ
Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν από τις εκλογές, τον περασμένο Απρίλιο, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει στοιχεία και να διασταυρώσει πληροφορίες για «ύποπτες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λέγεται μάλιστα ότι οι «Ράμπο» ζήτησαν παραστατικά για κονδύλια που έχουν δοθεί από το 2000 κι έλαβαν την απίστευτη απάντηση ότι «τα έγγραφα πολτοποιήθηκαν βάσει διαδικασίας»!
Ξαφνικά κάποιοι έγιναν οπαδοί της ανακύκλωσης λίγο πριν από τις εκλογές, θα σχολίαζε κανείς. Από τις έρευνες αυτές αποκαλύφθηκε ότι η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που συνεστήθη με ευθύνη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το 2002, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης το 2010 υπό το βάρος ηθικών, και πιθανώς οικονομικών ατασθαλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η «Αλληλεγγύη» καλείται να επιστρέψει ποσό 6,7 εκατ. ευρώ στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας του ΥΠΕΞ για προγράμματα επισιτιστικής αρωγής.
Για το θέμα έχουν εκδοθεί ήδη δύο υπουργικές αποφάσεις κι έπειτα από κατευθύνσεις του κ. Αβραμόπουλου κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις καταλογισμού στην αρμόδια Εφορία ώστε να εισπραχθεί το ποσό με τις προσαυξήσεις αφού δεν υλοποιήθηκαν τα προγράμματα επισιτιστικής αρωγής.
Να επισημάνουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων απαίτησε την επέμβαση του ΣΔΟΕ σε στρατιωτικές μονάδες της Μαγνησίας. Τότε αποκαλύφθηκε κύκλωμα που νόθευε καύσιμα με την εμπλοκή στρατιωτικών και ιδιωτών.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...