Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΟΗΕ: «ΑΝΩΘΕΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ» ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Oι συριακές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν άοπλες γυναίκες και παιδιά, βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές και υπέβαλαν σε βασανιστήρια τραυματισμένους διαδηλωτές που νοσηλεύονταν, υπό τις διαταγές κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «στα...
υψηλότερα κλιμάκια», ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη.
Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία του ΟΗΕ έκαναν έκκληση οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και είπαν ότι έχουν συντάξει έναν κατάλογο, ο οποίος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, με ονόματα αξιωματικών και αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι.
«Η επιτροπή έλαβε αξιόπιστες αποδείξεις που οδηγούν στην αναγνώριση υψηλόβαθμων και μεσαίας βαθμίδας αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι διέταζαν τους κατώτερούς τους να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών, να σκοτώνουν στρατιώτες που αρνούνταν να υπακούσουν στις διαταγές τους, να συλλαμβάνουν πολίτες αναίτια, να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση και να επιτίθενται σε γειτονιές αμάχων αδιακρίτως με άρματα μάχης και πολυβόλα», αναφέρει η έκθεση που υπέβαλαν οι εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η επιτροπή έρευνας υπό τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινέιρο διαπίστωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί με επικεφαλής τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό επίσης έχουν διαπράξει δολοφονίες και απαγωγές, «αλλά σε μικρότερη κλίμακα».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ βομβάρδισαν σήμερα για εικοστή ημέρα τη Χομς, παρά τη διεθνή κατακραυγή για το θάνατο τουλ΄χιστον 80 ανθρώπων χθες, ανάμεσά τους και δύο δυτικών δημοσιογράφων.
Η έκθεση του ΟΗΕ, που αριθμεί 72 σελίδες, επισημαίνει ακόμα ότι η Συρία είναι «στα πρόθυρα» εμφυλίου πολέμου και οι βαθιές διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις περιπλέκουν τις προοπτικές τερματισμού των βιαιοτήτων.
Η ομάδα του ΟΗΕ δεν είχε άδεια για πρόσβαση στη χώρα αλλά τα στοιχεία που παρουσιάζει βασίζονται σε συνεντεύξεις 369 θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, που βρίσκονταν είτε στη Συρία (με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά) είτε είχαν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...