Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Αλβανοί επέστεψαν πλούσιοι στην πατρίδα τους!


Τουλάχιστον το 60% των Αλβανών που επί χρόνια διέμεναν στη Ρόδο, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το κύμα φυγής συνεχίζεται και στο τέλος θα μείνουν μόνο όσοι έχουν αποκτήσει δικό τους σπίτι και δική τους δουλειά, καθώς και....


εκείνοι που έχουν παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σε ελληνικά σχολεία, σπούδασαν και δεν γνωρίζουν την αλβανική γλώσσα. Αυτό το κομμάτι των νέων Αλβανών είναι πλήρως ενσωματωμένο στη ροδιακή κοινωνία και γενικά στην ελληνική κουλτούρα. Όπως δε οι ίδιοι λένε στην Αλβανία δεν έχουν πάει ούτε μια φορά και δεν προτίθενται να το κάνουν, παρά μόνο για διακοπές ή να δουν τους συγγενείς τους. Όμως οι Αλβανοί δεν έφυγαν από τη Ρόδο με άδεια χέρια. Από στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι πήραν μαζί τους συνολικά ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, «πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με υπολογισμούς. Το ακριβές ποσό δεν έγινε γνωστό, αλλά τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για τεράστια ποσά.

Αυτά τα τεράστια ποσά γίνονται μυθικών διαστάσεων αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών ήρθε στη Ρόδο και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά από το 1990, δηλαδή σε καλές εποχές, που υπήρχαν δουλειές και στην αγορά πολύ χρήμα.

Σ’ αυτά τα 20 χρόνια οι Αλβανοί εργάσθηκαν εντατικά, ξόδευαν ελάχιστα και όλα τα εισοδήματα που αποκτούσαν τα έστελναν σταδιακά στην Αλβανία.

Πολλοί κάνουν λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με τέτοια ποσά οι Αλβανοί που έκαναν στη Ρόδο όλων των ειδών τις δουλειές (πολλοί έγιναν και επιχειρηματίες) σήμερα στην Αλβανία είναι πλούσιοι, λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που έστησαν στην Αλβανία δικές τους επιχειρήσεις, μέχρι και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στα παράλια προς την Αδριατική.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση, πριν από τρία χρόνια, οι μόνοι που είχαν ρευστότητα και μάλιστα ισχυρή, ώστε να αγοράζουν σπίτια και αυτοκίνητα μετρητοίς, ήταν οι Αλβανοί.

Τώρα εκτός από τους οικογενειάρχες, στη Ρόδο έμειναν οι έμποροι και τα βαποράκια ναρκωτικών, όπως δείχνουν οι συχνές συλλήψεις από τη Δίωξη Ναρκωτικών.

Πηγή: rodosalarm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...