Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τέλος και στο πανηγύρι με τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Στο μισό οι αποδόσεις των οικιακών μονάδων



fotovoltaika
Τέλος και στο πανηγύρι με τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς την Παρασκευή το απογευματάκι, όπως συνηθίζεται όταν πρόκειται να αναγγελθούν «δυσάρεστα» μέτρα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε νέες μειωμένες ταρίφες. Έτσι εκλείπει πλέον το κίνητρο για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στις
στέγες, καθώς τα 125 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες είναι λιγότερα από τα μισά που ίσχυαν.
Έτσι, όσοι πρόλαβαν, έκθεση του υπουργείου τους ανεβάζει σε 38.000, θα συνεχίσουν να έχουν ένα έξτρα εισόδημα, ικανοποιητικότατο σε σχέση με την επένδυση που έκαναν. Οι νέες τιμές που έδωσε το υπουργείο, δίνουν άλλο χαρακτήρα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία απλώς θα μπορούν να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, για τις κιλοβατώρες που μπορούν να παράγουν.
Κανονικά το υπουργείο θα έπρεπε να εξαγγείλει τις νέες τιμές με την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ, που ακόμη έχει τη μορφή νομοσχέδιου και ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας, ή αλλιώς net metering. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικιακού φωτοβολταϊκού, θα έχει τη δυνατότητα είτε να πουλά την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο, με τιμή όμως η οποία θα μειώνεται συνεχώς για να φτάσει τα 80 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες τον Αύγουστο του 2019, είτε να συμψηφίζει τις κιλοβατώρες που παράγει, με αυτές που καταναλίσκει.
Με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο συμψηφισμός δεν συμφέρει, ή δεν συμφέρει για καταναλώσεις κάτω από 4.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Όσο όμως θα αυξάνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού, στην αρχή για τις μεγάλες καταναλώσεις και αργότερα για μικρότερες, θα αρχίσει να συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Αυτό όμως θα το δείξει η ίδια η εξέλιξη τιμολογίων, τεχνολογίας κλπ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, η εγκατεστημένη ισχύς οικιακά φωτοβολταϊκά είχε φτάσει τα 341 μεγαβάτ, δηλαδή όσο μια σύγχρονη λιγνιτκή μονάδα της ΔΕΗ. Όμως η μέση τιμή που εισέπρατταν οι παραγωγοί ήταν 52,4 λεπτά του ευρώ η κάθε κιλοβατώρα, ενώ για την ενέργεια που πρόσφεραν από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, πληρώθηκαν (από τους υπόλοιπους καταναλωτές) 224 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος και πάντα με βάση την έκθεση του ΥΠΕΚΑ, «ο μεγαλύτερος αριθμός ενεργοποιημένων αιτήσεων (1.126 ενεργοποιήσεις) και κατ΄ επέκταση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων παρατηρείται στις περιοχές Φιλοθέης – Κηφισιάς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...