Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ...ΣΟΜΑΛΙΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

tsepi-adeia
Μας έχουν κάνει Βουλγαρία και προχωράνε ακάθεκτοι στο να κάνουν την Ελλάδα Μπαγκλαντές και Σομαλί. Ήδη οι μισθοί ισιπεδώθηκαν στα 427 ευρώ το μήνα. Έπεται συνέχεια...


Διαβάστε και επανστατήστε ή καθίστε στην πολυθρόνα σας. Όσο έχετε πολυθρόνα γιατί θα σας την πάρουν και αυτή κι εσείς θα μπείτε στις φυλακές που ετοιμάζουν.

Με μία προσθήκη στο Πολυνομοσχέδιο, προβλέπονται καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει το Πολυνομοσχέδιο. Τι προβλέπει για εκπαιδευτικούς, κλειστά επαγγέλματα και Δημόσιο. Ρύθμιση ακόμα και για το συνδικαλισμό των αστυνομικών.

Την Παρασκευή κατατίθεται τελικά στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο, μετά από μια θυελλώδη ημέρα, με ανατροπές, εντάσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Θα ψηφιστεί την Κυριακή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο την εκταμίευση των δύο δόσεων των 8,8 δις. ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για κρίσιμα θέματα όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η φορολογία και οι φόροι στα ακίνητα, ωστόσο μεγάλες είναι οι ανατροπές σε μια σειρά από επαγγέλματα.

Ειδικότερα, "απελευθερώνονται" επαγγέλματα και κλάδοι όπως, το bake off, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τους λογιστές- φοροτεχνικούς, τους γεωτεχνικούς, καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών.

Κατά δύο ώρες αυξάνεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με το σκεπτικό ότι, λόγω της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, θα προσληφθεί μικρός αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Οι αλλαγές στους υπηρετούντες στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, "αγγίζουν" και αυτούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους.

Στην περίπτωση αυτή, είτε θα απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, είτε θα απασχολούνται σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο που ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.

Τα κλειστά επαγγέλματα

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, καταγράφονται ένα προς ένα μια σειρά από επαγγέλματα που παραμένουν "κλειστά" λόγω δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εμπόριο όπλων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, διυλιστήρια, εμπορία καυσίμων, αρχαιοπώλη, εμπόριο μνημείων, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, κ.λπ.).

Αντίθετα, εκτός από το bake off, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές (το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στην αρμόδια διοικητική αρχή και την εγγραφή στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών), κ.λπ., ορίζονται και τα εξής:

*Για λόγους ισονομίας με τα υπόλοιπα επαγγέλματα και μείωσης των διοικητικών και οικονομικών βαρών των επαγγελματιών, προτείνεται να καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού (ο ορισμός περιλαμβάνει τις ειδικότητες γεωπόνου, δασολόγου, κτηνίατρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου) και να αντικατασταθεί από την διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης.

*Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων να απασχολούν ως υπεύθυνο επιστήμονα και προσωπικό επαρκώς εκπαιδευμένο στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για την εμπορία γεωργικών φαρμάκων.

*Δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του κρεοπώλη και του εκδοροσφαγέα και σε πρόσωπα που διαθέτουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη από τυχόν δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές και ιδρύματα της χώρας, αντίστοιχες με τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

*Δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών, όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα κτηνιάτρους, αλλά και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, τα οποία απασχολούν κτηνίατρο ως επιστημονικό υπεύθυνο.

Διαβάστε το Πολυνομοσχέδιο στην τελική του μορφή

Η αιτιολογική έκθεση του Πολυνομοσχεδίου

Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων

Πίνακας τροποποιούμενων και καταργούμενων διατάξεων

Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Ρύθμιση που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εισάγεται - αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή - στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί αργά απόψε στη Βουλή.

Πρόκειται για τη ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων, με τις παραπάνω συμβάσεις, που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον ν.4093/2012 ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και με την πρόβλεψη του ν.4093/2012 οι πιθανότητες για μετακινήσεις των υπαλλήλων υπό κατάργηση φορέων, ήταν περιορισμένες.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα προχωρήσει στην κατάργηση των φορέων, "που δεν είναι απαραίτητοι", δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές της χώρας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 (οι 4.000 εντός του 2013), ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περίπου 2.000 υπάλληλοι έως τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία με τα μέλη της τρόικας, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για κάθε έναν υπάλληλο που απολύεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος με προσόντα, μέσω ΑΣΕΠ και με προτεραιότητα εκείνους που έχουν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς της ανεξάρτητης Αρχής.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι τιμωρηθούν με την ποινή του υποβιβασμού, ή της οριστικής παύσης, από τα πρωτοβάθμια συμβούλια θα μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προβλέπεται ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται.

Σημειώνεται ότι στο θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στα πειθαρχικά συμβούλια και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Ακόμη προβλέπεται ότι η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών (αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα). Η διαδικασία θα ξεκινά με την κλήση σε απολογία του πειθαρχικώς ελεγχόμενου υπαλλήλου στον προϊστάμενό του, πριν ακόμη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων και των πειθαρχικών προϊσταμένων θα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Ενστάσεις για τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών θα μπορούν να ασκηθούν εντός 20 ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι ίδιες ρυθμίσεις, για τις πειθαρχικές διαδικασίες, θα ισχύσουν και για τα πειθαρχικά συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

(ΑΠΕ, news247)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...