Με αίτημά τους 17 βουλευτές ζητούν να παραστεί ο Διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με σκοπό να ενημερωθούν για το κρίσιμο ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας του PSI.
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατέθεσαν σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλής και 16 βουλευτές, μέλη της ως άνω Επιτροπής, με σκοπό να διερευνηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μετατρέψει αυθαίρετα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή τα διαθέσιμά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εν συνεχεία «κουρεύτηκαν».
Συγκεκριμένα στην κατατεθείσα επιστολή οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ, όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ορίζεται ρητά η υποχρέωση μετατροπής του ρευστού των Ταμείων σε ομόλογα, πάρα ταύτα η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν μέσω κρίσης, επένδυσε το 80% των διαθεσίμων τους, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα».
Για τον λόγο αυτό οι βουλευτές αιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής να παραστούν ενώπιον συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος όσο και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να διερευνηθεί το ως άνω ζήτημα. Παράλληλα, οι υπογράφοντες ζητούν και από τους βουλευτές άλλων κομμάτων, μέλη της εν λόγω Επιτροπής, να στηρίξουν το αίτημά τους.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές Κουρουμπλής Παναγιώτης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Βαλαβάνη Όλγα – Νάντια, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Γάκης Δημήτριος, Γελαλής Δημήτρης, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία, Μαριάς Επαμεινώνδας (Νότης), Μιχελογιαννάκης Ιωάννης και Νικολόπουλος Νικόλαος.
H επιστολή:ΘΕΜΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ «ΚΟΥΡΕΥΤΗΚΑΝ»
Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Οι μειώσεις που υπέστησαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυθαίρετες, παράνομες, αντισυνταγματικές και καταστροφικές για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Στις χρόνιες πληγές του συστήματος, στην κατασπατάληση και στη διαχρονική κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους, προστέθηκε και αυτός ο αιφνιδιαστικός ακρωτηριασμός, που τους αποστερεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνταξιούχων το επόμενο ορατό διάστημα.
Βάσει διατάξεων των Νόμων 2469/97 και 3586/2007, την ενεργητική διαχείριση των καταθέσεων όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρευστό στις 31/10/2011 ανέρχονταν στο ποσό των 18,67 δισ. ευρώ. Είναι πλέον γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε αγορά ομολόγων από τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων ύψους 16 δισ. ευρώ, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ταμείων και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τα παραπάνω συνέβησαν κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο από 10/2011 έως και 3/2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το PSI. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν ορίζεται ρητά η υποχρέωση μετατροπής του ρευστού των Ταμείων σε ομόλογα, απλώς παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους, με την ταυτόχρονη υποχρέωση προστασίας τους. Ακόμη και οι μνημονιακοί νόμοι που μιλούν για «αναγκαστικές» επενδύσεις σε ομόλογα του Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν αναφέρονται σε επενδύσεις με σκοπό το «κούρεμα» της αξίας τους. Είναι σαφές ότι από τις εκάστοτε αυτές επενδύσεις έχουν και η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μέτοχοί της ίδιον όφελος. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρέωση των Ταμείων να υποστούν τη ζημία των ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αγοράς τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μέτοχοί της οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη των ζημιών, εφόσον αποδειχτεί ότι δεν προστάτευσαν επαρκώς τα αποθεματικά των ταμείων. Όχι μόνο επειδή δεν τα προστάτευσαν ως όφειλαν, αλλά και επειδή από την επενδυτική τους δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισαν κέρδη.
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν μέσω κρίσης, επένδυσε το 80% των διαθεσίμων τους, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα». Αν προκύψουν ευθύνες από τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών, ποιες θα πρέπει να είναι οι συνέπειες για την Τράπεζα της Ελλάδος;
Εάν τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη στην αγορά ομολόγων ύψους 16 δισ. ευρώ στην ονομαστική και όχι στην τρέχουσα αξία τους, με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, τα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μονομερούς πρωτοβουλίας της Τραπέζης Ελλάδος χάνουν το 53% των ενεργητικών κατατεθέντων κεφαλαίων τους και αναμένεται να υποστούν και απώλεια ετησίων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η όλη διαδικασία είναι καταφανώς αντισυνταγματική, διότι το Σύνταγμα προβλέπει ως βασική
συνταγματική αρχή, που διαπερνά πολλές διατάξεις του τις οποίες δεν μπορεί ο κοινός νομοθέτης να μεταβάλλει, την αρχή του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, που περιλαμβάνει και την προστασία της αυτονομίας των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και των μορφωμάτων Κοινωνικής Οικονομίας όπως τα πάσης φύσεως Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Με το «κούρεμα» η εν λόγω αρχή παραβιάστηκε κατάφωρα, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που οι Διοικήσεις των Ταμείων δεν γνώριζαν τίποτε για αυτή την απόφαση. Παρατηρήθηκε μάλιστα το εξωφρενικό, να «κουρεύονται» ακόμη και οι οικονομίες των ερανικών ή συνδρομητικών Ταμείων ή των Ταμείων Αλληλεγγύης, Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων, ακόμα και Ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων, οι καταθέσεις των οποίων μετατράπηκαν σε ομόλογα ταυτόχρονα με το «κούρεμά» τους, εν αγνοία των Διοικήσεων.
Προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα καίριας σημασίας που προκύπτουν παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής, ενώπιον συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:
α) Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
β) Ο Υπουργός Οικονομικών
γ) Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
δ) Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
ε) Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία
στ) Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ
ζ) Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Η παρουσία τους θα συμβάλει ουσιαστικά στη διερεύνηση των ακόλουθων ζητημάτων κατά την ακροαματική διαδικασία:
- Εφόσον δεν υπήρξε συγκατάθεση των Ταμείων, η ζημία που μπορεί να προκύψει από τις επενδυτικές «πρωτοβουλίες» της Τράπεζας της Ελλάδος εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί παρά να βαρύνει την ίδια και τους μετόχους της.
- Η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλει να ενημερώσει άμεσα και να προβεί σε κατάθεση στη Βουλή όλων των εγγράφων που αφορούν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το 2000 μέχρι σήμερα.
- Έχει προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά; Εάν ναι, σε ποιες τιμές τα αγόρασε (στην τρέχουσα ή στην ονομαστική) και από ποιους; Ποιες Τράπεζες ή ΕΠΕΥ μεσολάβησαν στις συναλλαγές αυτές;
- Ποιο το ύψος των αμοιβών που έχει λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος ως
διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου των Ταμείων; Τι αποδόσεις είχε ο
λογαριασμός αυτός τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
- Πώς δικαιολογεί η Τράπεζα της Ελλάδος την απόφασή της το 2009 να καταργήσει τον διακανονισμό των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων τρεις ημέρες μετά τη συναλλαγή (Τ+3) και να επιτρέψει την αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών συναλλαγών για 10 επιπλέον ημέρες, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της, απόφαση που διευκόλυνε τη χειραγώγηση της αγοράς και την υποτιμητική κερδοσκοπία εναντίον των ελληνικών τίτλων μέσω ανοικτών πωλήσεων;
- Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς το τραπεζικό σύστημα ύψους 23 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο ν. 3723/2008 αποπληρώθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα ή κατέπεσαν αυξάνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος;
- Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το μετοχολόγιό της προκειμένου να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι μέτοχοί της.
- Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος; Λειτουργεί ως Α.Ε. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Σκοπός της είναι το κέρδος των μετόχων ή το δημόσιο συμφέρον;
Οι υπογράφοντες Βουλευτές
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Βαλαβάνη Όλγα – Νάντια
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σαμοΐλης Στέφανος
Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία
Μαριάς Επαμεινώνδας (Νότης)
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Νικολόπουλος Νικόλαος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου