Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τι θα γίνει αν η τράπεζα πουλήσει το δάνειό σας σε ξένο fund;


Τι θα γίνει αν η τράπεζα πουλήσει το δάνειό σας σε ξένο fund;
Δανειολήπτρια από την Πτολεμαΐδα Κοζάνης προτίθεται να «αγοράσει» τη δανειακή της σύμβαση από την τράπεζα, στην περίπτωση που η τελευταία επιδιώξει να την «πουλήσει» σε ξένα funds που ειδικεύονται στην αγορά καθυστερούμενων και επισφαλών (κόκκινων) δανείων.

Ήταν 2008, όταν η δανειoλήπτρια μαζί με το σύζυγό της πήρε στεγαστικό δάνειο 140.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας. Το διαμέρισμα υποθηκεύτηκε έναντι 168.000 ευρώ. Και ενώ οι δόσεις (800 ευρώ το μήνα) πληρώνονταν κανονικά, ήρθε η οικονομική κρίση και έφερε τα πάνω κάτω... Το ζευγάρι χώρισε.

Ο σύζυγος εργάζεται ως ασφαλιστής, αλλά όλες οι απολαβές του παρακρατούνται από την ασφαλιστική εταιρεία, λόγω χρέους του προς αυτήν. Η σύζυγος δουλεύει σε σούπερ μάρκετ με μισθό 500 ευρώ το μήνα.

Επομένως, ήταν αδύνατη η καταβολή της δόσης των 800 ευρώ το μήνα, όταν, μάλιστα, το ζευγάρι καλείται να φροντίσει και τα δύο παιδιά που απέκτησε.

Η 38χρονη γυναίκα μάταια επιχείρησε να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα.

Ο σκοπός όλων αυτών των fund σαφώς και είναι άκρως κερδοσκοπικός, διότι π.χ. θα αγοράσουν ένα δάνειο 100.000 ευρώ που έχει εμπράγματη ασφάλεια, δηλαδή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο του δανειολήπτη, έναντι έως 20.000 ευρώ και, στη συνέχεια, θα στραφούν δικαστικά εναντίον του δανειολήπτη για ολόκληρο το ποσό των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της 38χρονης, Αριάδνη Δούκα, θα ήταν ανακουφιστικό για τον κάθε δανειολήπτη, πριν την εκχώρηση του δανείου του σε κάποιο fund να γίνει στον ίδιο πρόταση να αγοράσει την οφειλή του στο ίδιο τίμημα που έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία ειδικού σκοπού.
Η κ. Δούκα ξεκαθάρισε ότι η πελάτισσά της έστειλε εξώδικο στην τράπεζα, καθώς, σε περίπτωση που κάποιο fund αγοράσει το δάνειό της και προβεί σε δικαστική διεκδίκηση, η δικηγόρος θα μπορέσει να προτείνει και να υποστηρίξει την καταχρηστικότητα της συγκεκριμένης εκχώρησης, καθώς και την ακύρωση οποιασδήποτε εναντίον της δικαστικής διεκδίκησης, λόγω αισχοκέρδειας.
«Οι ισχυρισμοί αυτοί υποβοηθούνται σημαντικά από τις εν γένει οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό βέβαια από την οικονομική κατάσταση εκάστου δανειολήπτη. Σαφώς και θα πρέπει να ενημερωθούν οι δανειολήπτες, για να προβούν στις σχετικές κινήσεις», κατέληξε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
logiosermis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...