Με 154 ψήφους εγκρίθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία – μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – το άρθρο 18 του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορά τις ψηφιακές άδειες. ΠρόκειταιΤο ηχηρότερο «όχι» ήταν αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφώνησε και με την κυβέρνηση και αλλά και με το κόμμα του. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία. Εκτιμάται ότι όταν δυο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες τότε δεν είναι απλώς το «τικ του ΣΥΡΙΖΑ» που έχει πυροδοτήσει έντονες αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
για την ρύθμιση που χαρακτηρίστηκε «δώρο – σκάνδαλο προς τους καναλάρχες» (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr) και η οποία τελικά έφερε πολιτικό σεισμό αφού η ψηφοφορία έφερε ηχηρά «όχι», αποχές αλλά και σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ.
Εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε – επανερχόμενος μάλιστα δριμύτερος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα - το σχετικό άρθρο παρά τις προσπάθειες που επισταμένως έγιναν από χθες για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή του. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη στάση του και ζητούσε από τον Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει την τροπολογία. Σύμμαχός του στη σημερινή ψηφοφορία ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, που ακολούθησε τον ίδιο δρόμο του «όχι».
Τα ηχηρά «όχι» του ΠΑΣΟΚ φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πρόβλημα έχει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς η αποχή του Κώστα Καραμανλή θεωρείται «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες». Γαλάζιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η απουσία του συνδέεται με την επί της ουσίας ακύρωση του νόμου 3592/2007 του τότε υπουργού κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» για τις ψηφιακές συχνότητες. Εκτός πάντως από τον πρώην πρωθυπουργό ούτε ο εδώ και αρκετό καιρό «αντάρτης» Βύρων Πολύδωρας, εμφανίστηκε στην ψηφοφορία.
Αγκάθια και στη ΔΗΜΑΡ καθώς οι βουλευτές Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία ενώ απουσίασε και ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. Όλα αυτά ενώ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε το κόμμα να κρατήσει χαμηλούς τόνους αλλά να υπερψηφίσει το σχετικό άρθρο.
Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 269 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και κατά 115. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Καταψήφισαν ακόμη οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.
Νομοτεχνική βελτίωση
Στο μεταξύ, νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο που αφορά στις ψηφιακές άδειες κατέθεσε η κυβέρνηση λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Σύμφωνα με την αλλαγή που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των ψηφιακών παρόχων η 30η Δεκεμβρίου 2014. Η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 30η Ιουνίου 2015.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου