Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα διαμελιστεί η Eurobank με στόχο να πωληθεί στην ΕΤΕ; Το good TT θα το αποδείξει - Οι προκλήσεις της νέας διοίκησης – Όλο το παρασκήνιο για το νέο management και γιατί το ΤΧΣ είπε ψέματα στην ΤτΕ και παραμέρισε την Egon


Στους επόμενους μήνες, θα αποκαλυφθεί αν η Eurobank ιδιωτικοποιηθεί όπως το επιθυμεί η Τρόικα ή θα διαμελιστεί αν αποτύχει η ιδιωτικοποίηση της ώστε μικρότερη, αποδομημένη και διαμελισμένη πωληθεί στην Εθνική τράπεζα.
Οι μείζονος σημασίας διοικητικές αλλαγές, που έγιναν γνωστές σε όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις από την προηγούμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Η σημειολογία των προσώπων προφανώς έχει μεγάλη σημασία αλλά ακόμη μεγαλύτερη αξία έχουν οι βαθύτεροι σχεδιασμοί για την Eurobank.
Η Eurobank θα μπει σε μια διαδικασία εξυγίανσης ειδικά μείωσης κόστους και εξορθολογισμού ώστε να ιδιωτικοποιηθεί τον Οκτώβριο ή θα αποδομηθεί άπαξ και δεν μπορέσει να πωληθεί, να συρρικνωθεί σε μερίδια αγοράς να διαμελιστεί και εν συνεχεία να πωληθεί το βασικό της κομμάτι στην Εθνική τράπεζα;
Ο Thomsen του ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι deal Εθνικής με Eurobank δεν πρόκειται να δεχθεί και αυτή την επιχειρηματολογία έχει υιοθετήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ και η Τρόικα συνολικά σήμερα είναι 100% αρνητικοί σε ένα deal Εθνικής με Eurobank και ορθά.
Αν η Eurobank ιδιωτικοποιηθεί θα είναι μια επιτυχής, μια απόλυτη επιτυχής διαδικασία, άκρως θετική για την οικονομία, το banking και την τράπεζα.
Αν όμως δεν μπορέσει να πωληθεί τότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα διαμελισμού της ώστε να πωληθεί μεταξύ άλλων και στην Εθνική τράπεζα.
Οι βαθύτερες επιδιώξεις του Λάτση ο οποίος αποχώρησε από την Eurobank, χωρίς να καταβάλλει τα 2,5 δισεκ. ευρώ που όφειλε όπως π.χ. έπραξε η Credit Agricole με την Emporiki φαίνεται ότι είναι η εξαφάνιση της Eurobank από 4ο πυλώνα στις συστημικές τράπεζες.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η προσπάθεια ακόμη και την τελευταία στιγμή (λίγες μέρες νωρίτερα) του πρώην προέδρου της Eurobank του Τ. Χριστοδούλου να μεταπείσει την Τρόικα να αλλάξει άποψη για το deal Εθνικής με Eurobank.
Η νέα διοίκηση της Eurobank υπό τους Χρήστο Μεγάλου πρώην στελέχους της Credit Suisse και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων τραπεζιτών Λονδίνου και Δαυίδ καλούνται να αποτιμήσουν τις παραμέτρους του παρελθόντος, ότι διαδραματίστηκε δηλαδή στο παρασκήνιο και να προτάξουν τον ένα και μοναδικό στόχο που είναι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλος σχεδιασμός ή δεν θα πρέπει να επιτρέψουν άλλο σχεδιασμό αλλότριων συμφερόντων προς το συμφέρον της Eurobank που είναι ταυτόχρονα και συμφέρον της οικονομίας.

Η νέα διοίκηση θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης ότι η Eurobank, δεν απέτυχε επιχειρηματικά αλλά βρέθηκε σε αδιέξοδο και κατέρρευσε κεφαλαιακά και ταυτόχρονα κρατικοποιήθηκε όχι μόνο λόγω του PSI+ αλλά γιατί ο Λάτσης δραπέτευσε από τις υποχρεώσεις του και γιατί η δημόσια πρόταση της Εθνικής οδήγησε σε δραστική μείωση των μετόχων καθιστώντας αδύνατη την προσπάθεια εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Οι συγκυρίες οδήγησαν σε αδιέξοδο την Eurobank και όχι το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Ως εκ τούτου οι πειραματισμοί στην Eurobank δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι στην λογική «ήρθαμε για να τα αλλάξουμε όλα».
Η Eurobank μπορεί εφόσον βρεθεί ένας ισχυρός στρατηγικός επενδυτής να έχει ισχυρό ρόλο στο ελληνικό banking ως η 4η συστημική τράπεζα.
Κάθε σχέδιο αλλότριο έξω από τον στόχο ιδιωτικοποίησης θα είναι επικίνδυνες πρακτικές που θα ζημιώσουν το banking και την οικονομία.
Η πώληση του good TT θα αποδείξει προσεχώς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί.
Αν δοθεί το good ΤΤ στην Eurobank θα αποτελεί ένδειξη και όχι απόδειξη ότι η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί.
Επιμένουμε στην παράμετρο της ιδιωτικοποίησης καθώς πρέπει να είναι ο μόνος ορθός δρόμος για την Eurobank.
Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό σχέδιο.

Το παρασκήνιο των προσώπων

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις των τραπεζών, εδώ και πολλές ημέρες είχαν διαφανεί οι προθέσεις του ΤΧΣ οι οποίες κατά ένα παράδοξο τρόπο δεν έλαβαν υπόψη τους τόσο την Egon Zehnder ούτε την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτά που θα διαβάσετε από εδώ και κάτω αποτελούν ρεπορτάζ παρασκηνίου που είναι πολύ ακριβές και το οποίο γνωρίζουμε εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα.
Το ΤΧΣ ακολούθησε μια διαδικασία παραβιάζοντας κάθε αρχή και λέγοντας ψέματα στην ΤτΕ.
Ναι καλά διαβάσατε το ΤΧΣ είπε ψέματα στην ΤτΕ.

Ενημέρωσε την ΤτΕ ή όχι το ΤΧΣ και η κ. Σακελλαρίου ότι θα υποβάλλει δύο προτάσεις όπως πρότεινε η Egon και στο τέλος έπραξε κάτι άλλο ναι ή όχι;
Ας δούμε τα γεγονότα.
Προσέλαβε την Egon Zehnder σύμβουλο αξιολόγησης στελεχών ώστε να προτείνει για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank μετά την παραίτηση Νανόπουλου ένα στέλεχος από το εσωτερικό της Eurobank και ένα στέλεχος από την αγορά.
Η Egon κάλεσε σε συνεντεύξεις σχεδόν τα περισσότερα στελέχη της Eurobank, ορισμένα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν αλλά ήταν ελάχιστα.
Από την διαδικασία αυτή η πλειοψηφία πρότεινε τον Καραμούζη τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank για την θέση του CEO.
Μεταξύ των ελάχιστων στελεχών που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία ήταν και η Πόλα Χατζησωτηρίου σημερινή CFO της Eurobank η οποία μάλιστα φέρεται ότι από αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 θα καταλήξει στην Εθνική τράπεζα.
Η Egon λοιπόν είχε μια καθαρή εικόνα για τον ποιο προτιμάει η πλειοψηφία των στελεχών της Eurobank και αυτός ήταν ο Καραμούζης.
Να σημειωθεί ότι τον Ν. Καραμούζη υποστήριξε ένθερμα και κατά τρόπο ξεκάθαρο η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΤτΕ πρότεινε Καραμούζη ως μεταβατική διοίκηση, που γνωρίζει άριστα την Eurobank και στην λογική της συνέχειας θα μπορέσει να την πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή.

Η Egon ξεκίνησε παράλληλα να διερευνά και την αγορά ώστε να προτείνει στέλεχος εκτός Eurobank.
Η αρχική πρόταση ήταν ο Τάκης Αράπογλου πρώην CEΟ της Εθνικής τράπεζας.
Επιθυμούσε την θέση του CEO αλλά για ορισμένους λόγους που δεν είναι της παρούσης αρνήθηκε.
Ωστόσο θα συμμετάσχει στο ΔΣ της Eurobank ως μη εκτελεστικό μέλος.
Πλησίασαν τον Πεχλιβανίδη πρώην αντιπρόεδρο της Εθνικής και της τράπεζας Κύπρου αλλά λόγω των διασυνδέσεων του με τις κυπριακές εξελίξεις, δεν προχώρησε η διαδικασία.
Εν συνεχεία ως τρίτη επιλογή πλησίασαν τον Χρήστο Μεγάλου για CEO.
Να σημειωθεί ότι ο Δαυίδ που θα είναι ο πρόεδρος της Eurobank, είχε σχεδόν προεπιλεγεί.
Ο Χρήστος Μεγάλου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο.
Η Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ εργαζόταν στην Credit Suisse για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και είχε προϊστάμενο τον Χρήστο Μεγάλου.
Ο Χρήστος Μεγάλου, δεν έχει καμία εμπειρία από διοίκηση και ειδικά τράπεζας ενώ δεν είχε ποτέ διαχειριστεί πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό ήλεγχε το πολύ 10 με 15 άτομα.
Ο Χρήστος Μεγάλου όμως ήταν πολύ επιτυχημένος στο σκέλος των merger και διέπρεψε στην Credit Suisse, στοιχείο που είναι αδιαμφισβήτητο.
O Χρήστος Μεγάλου είχε την στήριξη μεταξύ άλλων και του υφυπουργού Ανάπτυξης του Μηταράκη καθώς συνεργάζονταν στο παρελθόν στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου ενώ είχε συνεργαστεί πολύ στενά με τον Τ. Αράπογλου όταν ήταν στην Εθνική εξού και η απόφαση να βρίσκεται στο ΔΣ της Eurobank.
Το παράδοξο δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η στάση του ΤΧΣ.
Τα πρόσωπα όλα τα πρόσωπα είναι καθ΄ όλα άξια.

Προβληματίζει η στάση του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ παρέβλεψε την θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Καραμούζη ενώ παρέβλεψε και την Egon.
Το ΤΧΣ γιατί είπε ψέματα στην ΤτΕ και γιατί παρέβλεψε την πρόταση της Egon;
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό στο ΔΣ της 5μελούς επιτροπής του ΤΧΣ θα υποβάλλονταν δύο προτάσεις για θέσεις CEO μια από το εσωτερικό και μια από το εξωτερικό.
Η Σακελλαρίου, παραβιάζοντας κάθε αρχή, αποφάσισε, προφανώς εκτελώντας εντολές αυτού που την διόρισε και δεν αναφερόμαστε στον Σαμαρά, πρότεινε στην 5μελή Επιτροπή που θα αποφάσισε μόνο το σενάριο Δαυίδ – Μεγάλου αποκλείοντας τον Καραμούζη τον οποίο είχε εγκρίνει η Egon την οποία πλήρωσε αδρά το ΤΧΣ.
Πόσα έλαβε η Egon για να συμβουλέψει το ΤΧΣ και η εισηγητική έκθεση πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων;
Τα παιχνίδια της διοίκησης του ΤΧΣ, συνεχίζονται απροκάλυπτα.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ Σκλαβούνης δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι πάσει θυσία ο Καραμούζης και ο Μπαλλής θα πρέπει να μείνουν και λίγες ημέρες αργότερα αναίρεσε τα αρχικά του πλάνα.
Είναι προφανές ότι υπήρξε εξωθεσμική παρέμβαση από συγκεκριμένο παράκεντρο.
Πίσω από αυτό το παράκεντρο βρίσκεται ο γνωστός πόλος εξουσίας που επηρεάζει καίρια τον Σαμαρά.
Εκπλήσσει επίσης και η στάση Στουρνάρα, ο οποίος παρασκηνιακώς δήλωνε ότι στηρίζει τον Καραμούζη και εν συνεχεία ένιψε τα χείρας του.

Η κατάληξη

Από το παλαιό management ο Καραμούζης και ο Μπαλλής θα αποχωρήσουν από την τράπεζα και η εξέλιξη αυτή είναι μεγάλο πλήγμα όπως μεγάλο πλήγμα ήταν και η αποχώρηση Νανόπουλου.
Συνολικά θα είναι τεράστιο πλήγμα.

Παραδόξως αυτός ήταν ο σχεδιασμός της Εθνικής ή καλύτερα του Λάτση στην πρώτη φάση της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής με Eurobank.
Θα παραμείνει μόνο ο Μιχάλης Κολακίδης αναπληρωτής CEO καθ΄ όλα άξιος και ικανότατος.
Επίσης τα παλαιά μέλη του ΔΣ Στασινόπουλος, Αγγελική Φράγκου και άλλοι αποχωρούν και αντικαθίστανται από Αράπογλου, Παπαλεξόπουλο (ο Αράπογλου είναι μεταξύ άλλων και στο ΔΣ του Τιτάνα που ηγείται ο Παπαλεξόπουλος).
Το παρασκήνιο ή για να είμαστε ακριβής το 20% του παρασκηνίου είναι κάπως έτσι.
Η ουσία παραμένει ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση.
Οποιαδήποτε άλλο σενάριο θα είναι καταστροφική εξέλιξη.
Ευελπιστούμε το νέο management να αποδειχθεί ικανό, αντάξιο των προσδοκιών της αγοράς.

Υποσημείωση

Το ΤΧΣ να δημοσιοποιήσει την εισηγητική έκθεση της Egon και η Σακελλαρίου να δικαιολογήσει γιατί παρέβλεψε την πρόταση της Egon και γιατί είπε ψέματα στην ΤτΕ.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...