Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ένας έμπειρος πολιτικός και μια δημοσιογράφος μάχονται για την προεδρία της Ισλανδίας



H Θόρα Αρνορσντότιρ ζητά την ψήφο των συμπολιτών της προβάλλοντας την ανάγκη ανανέωσης
H Θόρα Αρνορσντότιρ ζητά την ψήφο των συμπολιτών της προβάλλοντας την ανάγκη ανανέωσης   
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Ισλανδίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Βασικοί υποψήφιοι ο νυν πρόεδρος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα εδώ και 16 χρόνια και μια 37χρονη δημοσιογράφος, η οποία μάλιστα γέννησε πριν από λίγες ημέρες το τρίτο της παιδί.

Εάν κερδίσει η Θόρα Αρνορσντότιρ, η χώρα θα έχει γυναικείο δίδυμο: πρόεδρος και πρωθυπουργός. Μάλιστα η πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ είναι η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός στον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην 37χρονη με 49%, έναντι 37,5% για τον 69χρονο Γκρίμσον. Η υποψηφιότητα του τελευταίου εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς ο ίδιος δεν άνοιγε έγκαιρα τα χαρτιά του.

Πολλοί μάλιστα έχουν στραφεί στην 37χρονη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αποσύρεται από την προεδρία μετά από 16 χρόνια.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη των πολιτών για αυτό και αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, η εμπειρία είναι απαραίτητη» τόνισε.

Στη χώρα πάντως υπάρχει παράδοση ηγετών που έμειναν πολλά χρόνια στην προεδρία: πριν από τον νυν πρόεδρο, η Βίγκντις Φιμπογκατότιρ διατέλεσε πρόεδρος για 16 χρόνια, από το 1980 έως το 1996, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...