Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 11,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση έως τον Ιούνιο για το 2013 και το 2014, την ώρα που ο κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης είναι υπαρκτός και ο νέος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας προβλέπει τη διάθεση των...
δανείων με το «σταγονόμετρο». Η έκθεση της Κομισιόν για το νέο Μνημόνιο δείχνει με σαφήνεια ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα, ενώ για μία ακόμα φορά ασκείται κριτική για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί η επισήμανση της Κομισιόν ότι η αδιάκοπη καταβολή της διεθνούς οικονομικής βοήθειας «μπορεί να είναι αναμενόμενη εφόσον εφαρμόζονται οι πολιτικές του προγράμματος». Το βάρος θα πρέπει να πέσει πλέον στον περιορισμό των δαπανών με διαρθρωτικό τρόπο και μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά της Κομισιόν σε απολύσεις. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει έτοιμα νέα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ) για τα έτη 2013 (7,6 δισ. ευρώ) και 2014 (περίπου 4,1 δισ. ευρώ), τα οποία θα εγκριθούν από την τρόικα τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμηνιαίου ελέγχου για την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται: 1. Νέες μειώσεις στις συντάξεις. 2. Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
3. Περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών.
4. Νέες περικοπές σε δαπάνες φαρμάκων και νοσοκομείων.
5. Πλήρης αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη για απελευθέρωση των αγορών προϊόντων - υπηρεσιών, με απώτερο στόχο να πέσουν οι τιμές. Αλλωστε, για φέτος και του χρόνου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αποπληθωρισμός. Μάλιστα, η Κομισιόν κάνει λόγο για πάταξη της γραφειοκρατίας και ανάγκη εναντίωσης από πλευράς κυβέρνησης στα κατεστημένα συμφέροντα και τα «ταμπού» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Παράλληλα, επισημαίνει και την ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ενώ αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν αναφέρει ότι στόχος είναι να εισπραχθούν 45 δισ. έως το 2020. Το ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ, αλλά το 2022.
Πάντως, στην έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνεται και αναλυτικός πίνακας με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τον τρόπο κάλυψής τους. Εως το τέλος του 2014 οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε 164,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο είναι και το ποσό που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα, με το ΔΝΤ να διαθέτει κάθε τρίμηνο 1,65 δισ. ευρώ (συνολικά 19,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014) και την Ευρωζώνη να καλύπτει τα υπόλοιπα 144,7 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θα διαθέσει συνολικά 28 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 8,2 δισ. ευρώ θα τα δανείσει στην Ελλάδα το 2015. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι στη διάθεση της Ελλάδας θα βρίσκονται «για την περίοδο από τώρα ώς το τέλος του 2015 130 δισ. ευρώ συν 34,5 δισ. ευρώ συν 8,2 δισ. ευρώ». Δηλαδή, 172,7 δισ. ευρώ, αλλά έως το τέλος του 2015. Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές στο τέλος του 2014, τότε θα είναι απαραίτητη νέα οικονομική στήριξη από τον επίσημο τομέα.
Στα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνονται και εκείνα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, ενώ υπάρχουν και κριτήρια για το πώς θα γίνουν (το υπουργείο εξέδωσε σχετική εγκύκλιο χθες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...